Guvernul Dancila a adopatat astazi o Ordonanta de Urgenta prin care presedintii de Consilii Judetene vor fi alesi prin vot uninominal, la fel ca primarii. Astfel, la alegerile locale de anul viitor (2020), alegatorii vor primi 4 buletine de vot: pentru presedintele de CJ, pentru Consiliul Judetean, pentru primar si pentru Consiliul Local.

Masura este una cat se poate de democratica, insa presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur dupa adoptarea OUG-ului, prin intermediul purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale. Iohannis considera ca prin votul uninominal vor fi avantajati presedintii de CJ-uri aflati deja in functie, enumerand doar pe 3 dintre ei, evident de la PSD: Ionel Arsene, Marian Oprişan si Dumitru Buzatu, presedintele uitand probabil ca in tara sunt si presedinti de CJ-uri de la PNL, partidul lui Klaus Iohannis. ”Decizia legată de alegerea prin vot a preşedinţilor de CJ este încă o concesie pe care Viorica Dăncilă o face în favoarea baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul. În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul anunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de Consilii Judeţene aflaţi în funcţii, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile“, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă explicase că daca preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi prin vot, se va evita alegerea lor in functii prin negocieri politice.

Alegerea uninominala a presedintilor de CJ-uri a mai fost pusa in practica, la alegerile locale din 2012, atunci cand presedintia CJ Neamt a fost castigata prin vot direct de catre Culita Tarata.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.