Fermierii nemțeni cred în agricultura ecologică, o văd ca pe o reală oportunitate. Dovadă că  sistemul agriculturii ecologice a pătruns masiv și în zootehnie, alături de sectorul vegetal. Avem chiar un sistem integrat al agriculturii ecologiste nemțene, creat între sectoarele vegetal și zootehnic.

La ora actuală, în sistem bio, figurează 400 bovine, 170 ovine și caprine și 44 de porci. În apicultura ecologistă sunt înregistrați 8 operatori care dețin un total de 1.250 familii de albine. Pentru ca animalele să fie menținute în „dieta“ ecologică, și pășunea trebuie să fie întreținută și exploatată tot în acest regim. La nivelul județului  Neamț, avem deja 500 hectare de pășune trecute la sistemul agriculturii ecologiste.

„Ecologiștilor“ li se acordă o atenție financiară deosebită, iar noul Programul Național de Dezvoltare Rurală conține un pachet financiar special  destinat pășunilor și fânețelor ecologice. Este pentru prima dată când se dă curs solicitărilor asociațiilor sectorului bio, luând  în calcul și o finanțare europeană anume destinată lor. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare și cele cu inputurile certificate ecologic necesare pajiștilor, atunci vor fi și mai mulți fermierii care vor trece la agricultura bio.

Tina CONDREA

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.