Padurile din judetul Neamt par a mai avea o sansa de supravietuire. Principalul beneficiar al lemnului exploatat mai mult sau mai putin legal din padurile judetului, are mari probleme.

Este vorba de cea mai mare firma din Romania de prelucrare a lemnului, si anume firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, cea care a fost implicata in numeroase scandaluri privind achizitii de lemn taiat ilegal din padurile romanesti .

Celebrul retailer Hornbach a anunțat că renunţă la colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer. Începând cu prima zi a lui 2017, retailerul de bricolaj încheie relaţiile comerciale cu cel mai mare procesator de lemn din România, în contextul în care Holzindustrie Schweighofer se află în central unui uriaş scandal.

 

Hornbach şi-a motivat decizia rezilierii prin faptul că vrea ca toate materialele lemnoase şi produsele din lemn cumpărate de grup să provină din silvicultură sustenabilă. “Ținem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile“, explică Hornbach România, titreaza stiripesurse.ro. Citeste mai mult pe stiripesurse.ro

Peste 90% din lemnul exploatat pe Valea Muntelui din judetul Neamt, ajunge in cele trei fabrici de prelucrare a lemnului, pe care Holzindustrie Schweighofer le are in Romania. Firma austriaca a contractat mari suprafete de exploatare si a pus in mare dificultate firmele locale de prelucrare a lemnului, cele mai multe fiind nevoite sa inchida portile, pentru ca nu pot concura pe austrieci la preturile oferite la licitatii.

Daca si ceilalti mari retail-eri de bricolaj vor urma exemplul Hornbach, Holzindustrie Schweighofer va avea grave probleme, iar lemnul exploatat din judetul Neamt nu-si va mai gasi utilitatea, ceea ce inseamna ca padurile din zona mai au o sansa.

Ionut CORFU

4 COMENTARII

  1. mare destept e autorul articolului. dificultatile holzului nu schimba nimic daca nu cumpara ei vor face altii eventual pierd proprietarii lemnul marcat pentru recoltare va fi valorificat la pret mai mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.