Deputatul USR de Neamt, Iulian Bulai a transmis presei un comunicat in care anunta ca va interpela Guvernul Romaniei in problema alimentelor pentru elevi, distribuite in scoli din judetul Neamt. El a primit mai multe sesizari de la parinti in care se semnaleaza ca elevii primesc paine goala si uneori mucegaita in loc de ”CORN”, mere stricate si biscuiti cu cracteristici de beton armat, adica extrem de tari. Deputatul Bulai a sesizat DSP Neamt, dar asa cum ne-a obisnuit acesta institutie parazitara, a controlat firma producatoare si a constatat ca totul este in regula. DSP Neamt niciodata nu gaseste nimic in neregula: nici in cazurile de malpraxis si in nici cand apar incidente grave de igiena.

Comunicat de presa, deputat Iulian Bulai:

Programul „Corn și lapte”, ținta reclamațiilor părinților nemțeni. DSP Neamț: „Firma respectă regulile igienico – sanitare”

Reclamațiile părinților nemțeni cu privire la calitatea produselor pe care le primesc copiii lor la școlile unde învață în cadrul programului guvernamental „Corn și lapte” se înmulțesc pe zi ce trece.

Conform sesizărilor părinților, „cornul” la care tânjesc copiii nu este decât o pâine goală, chiar dacă inclusiv pe ambalaj este prezentat ca fiind „corn”. Apoi, în cazul multor reclamații, mărul primit de unii copii era fie stricat, fie veștejit. Probleme au fost semnalate și în cazurile școlilor unde copiii au primit biscuiți sau covrigei, aceștia fiind foarte tari și/sau vechi, motiv pentru care nu au putut fi consumați. O persoană din Bodești a descris că biscuiții primiți de copilul său erau atât de tari încât „îți poți rupe dinții în ei”.  Într-un alt caz, un părinte a descris cum pâinea adusă de copil de la școală era mucegăită.

Pe data de 27 noiembrie, după semnalarea primului caz, din comuna Săbăoani, parlamentarul USR Neamț Iulian Bulai a sesizat Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului pentru a verifica firma care a câștigat lotul aferent acestei localități și calitatea produselor pe care această societate le distribuie în școli. CJPC Neamț și-a declinat competența către Direcția de Sănătate Publică Neamț, care a efectuat un control la firma SC Panamarom SRL din Târgu Neamț, ale cărei produse au ajuns în Săbăoani, pe data de 6 decembrie. Conform răspunsului DSP, societatea care produce și distribuie cornul și celelalte produse de patiserie care ajung în unele unități școlare nemțene respecta regulile igienico – sanitare, angajații aveau echipament corespunzător, dar aveau și expirate diplomele de absolvire ale cursurilor „Noțiuni fundamentale de igienă”, motiv pentru care a fost amendată persoana responsabilă din firmă.

De asemenea, potrivit DSP Neamț, „Referitor la calitatea produsului „corn”, conform reglementărilor HG  640/2017, compozitia acestuia trebuie sa conțină: făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori și alți aditivi alimentari, compoziție care trebuie respectată și pentru celelalte produse din cadrul Programului Guvernamental respectiv: batoane, covrigi simpli, biscuiți uscați, toate având termenul de valabilitate de 48 de ore”.

„Din răspunsul DSP, înțelegem că societatea respectivă nu are probleme și distribuie către școli produse calitative și conforme cu caietul de sarcini. Totuși, din sesizările părinților, susținute de fotografii relevante, constatăm că la elevii nemțeni, în foarte multe cazuri, ajung produse necomestibile, pe care aceștia le duc acasă sau le aruncă. Atunci, avem o problemă pe traseu. Ce se întâmplă? Cine este vinovat pentru starea produsului finit care ajunge la copii? Nu ne putem juca deloc cu sănătatea copiilor noștri. Pentru unii dintre ei, această hrană este singura masă pe zi. Personal, nu m-a convins răspunsul DSP, motiv pentru care voi interpela Guvernul României pentru ca, pornind de la situația din Neamț, să fie verificat modul în care funcționează întreg Programul „Corn și lapte”, scopul final fiind acela de a oferi doar produse calitative elevilor români. Îi îndemn pe toți cei care constată nereguli să ne anunțe sau să sesizeze DSP”, a precizat deputatul Iulian Bulai.

Până în acest moment, USR Neamț a constatat neconformități privind calitatea produselor din cadrul programului „Corn și lapte” în școli din 10 localități nemțene, conform detaliilor primite de la cetățeni, respectiv: Roman, Săbăoani, Gherăești, Bodești, Bârgăuani, Pildești (Cordun), Borca, Gârcina, Adjudeni (Tămășeni) și Horia.

USR Neamț va continua să monitorizeze unitățile școlare în care ajung produse necalitative prin Programul „Corn și lapte” și va sesiza autoritățile competente. În cazul în care există părinți care cunosc astfel de cazuri, pot trimite detalii și imagini sugestive pe adresa de e-mail neamt.judet@usr.ro, pe pagina de Facebook a USR Neamț sau la numărul de telefon 0771185224.

Ionut CORFU

2 COMENTARII

  1. Degeaba va tot vaicariti atata…! In problema cornulet (nu suculet) cu lapte d-l Iosub a spus clar si argumentat ca va plangeti pentru ca nu prea aveti minte si de aia nu intelegeti nimic si inventati probleme care nu exista sau care exista dar sunt minore. D-l Iosub a spus clar, in intelepciunea lui, ca e normal sa li se dea copiilor cornuri mucegaite cu rahat de soareci in ele si lapte expirat. Ba chiar a spus ceva ce nimeni nu s-a gandit: ca ar trebui bani mai multi, ca sa primeasca mancare calda copiii. Cum a auzit el ca se intampla intr-o comuna din Harghita. Altfel spus, sa zicem bodaproste ca le primesc copiii si pe astea, ca e loc putin de furat! Ar trebui sa se aloce bani mai multi, ca vin alegerile si o sa fie nevoie de ei. In felul asta, copiii ar primi si laturi calde, nu doar aluat mucegait…!
    Pai, zau asa, cu ce naiba si-ar mai lua toale de fite si s-ar mai plimba analfabetii astia in masini de lux pe bani publici, daca li s-ar da copiilor cornuri adevarate si lapte sanatos? Si din ce bani “munciti” si-ar mai permite pupincuristi agramati din presa sa-si bea cafeaua bot in bot cu protipendada penelisto-pesedista prin cafenelele cu snobi si semidocti din oras?

  2. O mizerie de sistem de invatamant.si asa au dat tarziu cornul si laptele dupa ce a aparut in presa nationala.isi bat joc de copii si de viitorul țării.ce dsp? astea tot timpul au ascuns mizeria sub presuri tb.sesizata protectia consumatorului! Se iau niste decizii legate de copii nostri fara sa fim intrebati.in fiecare scoala sunt reprezentanti ai parintilor,ei au fost intrebati?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.