De cativa ani buni de zile, de când are conducere progresist-neomarxista, cu directoare recent (re)evaluata de nota 10, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, tinde sa devină tot mai mult un loc unde arta inseamna spectacole cu replici porno sau cu mesaje anticrestine si proCURcubeu, angajarile se fac pe simpatii, prietenii, cunostinte sau datorii mai vechi, iar banii se cheltuie pe actiuni de marketing cel putin discutabile. Totodata, la TT se organizeaza sindrofii de partid sau manifestari de tip cultul personalitatii-PSD, fără sa se deranjeze nimeni să dea vreo explicatie despre cum este gestionata ditamai institutia de cultura finantata si controlata de CJ Neamt, ca si cum cineva ar fi pe propria tarla în locul care a adus atata faima orasului Piatra Neamt si judetului Neamt.
 
Mai nou, Teatrul Tineretului a devenit si un fel de camin cultural, unde se pot organiza paranghelii. Luni si marti (30- 31 mai), Teatrul a gazduit un eveniment cu frizeri si coafeze (hairstiliști în limbaj cu pretentii), intitulat Tabăra Hairstiliștilor, la care a participat si prefectul PSD, Adrian Niță. Reprezentantul guvernului in teritoriu nu putea sa lipseasca de la un asemenea eveniment, de o importanta mult peste alte manifestari, cum ar fi obiceiul datului oilor in strunga sau un banchet de absolvire clasa a IV-a. Niță a făcut și o postare pe acest subiect, pe contul lui de facebook, în termeni cultural academici, cum se vorbeste pe o scena de teatru: hairstiliști, traineri, industria de beauty, workshopuri.
Pana aici, nu ar fi o mare nenorocire. Daca atât pot mai marii judetului și atâta pretuire au ei pentru o institutie de cultura, încât să o puna la dispozitia oricui, foarte bine, asteptam și niște numere de circ, in acelasi loc, sau de ce nu, o expozitie cu bijuteriile lui Tzancă Uraganul, la Muzeul de Artă, că e tot in subordinea CJ Neamt si se poate incadra tot la ”industria de beauty”, iar prefectul PSD este oricand dispus sa dea greutate unor evenimente cultural artistice.
 
Numai ca evenimentul de la Teatrul Tineretului, s-a transformat într-o paranghelie in toata regula. Marti, cel mai probabil la incheierea ”Taberei Hairstiliștilor”, pe scena teatrului a prestat un ansamblu folcloric local. Momentul artistic insa, a devenit un fel de hora coafezelor, dupa ce majoritatea celor prezenti in sala (frizeri cu gleznuțe goale si coafeze, unele cu tot cu poșete pe umeri) au urcat pe scena alaturi de cei din ansamblu si au dănțuit ca la nunta din sat, cu strigături, fluierături, chiuituri, urlături si bătute din picioare.
 
Imagini filmate, șocante pentru orice om de cultura sau iubitor de teatru, pot fi vazute in clipul video de mai jos (sursa- facebook):
 

Intrebat (că tot a participat in calitate oficiala la eveniment) dacă este in regula sa se desfasoare astfel de scene într-o institutie de cultura de prestigiu din judetul Neamt, prefectul Nita a promis seara trecuta ca ne transmite o reactie. Reactia nu a mai venit, prefectul fiind ocupat probabil, cu alte lucruri mult mai importante pentru judet.
 
Madalina Ciubotaru este vicepresedinta CJ Neamt si omul care are in atributii (in subordine) institutiile de cultura (inclusiv TT-ul) din subordinea CJ Neamt. Tot seara trecuta, am contactat-o cu aceleasi intrebari: avand in vedere ca Teatrul Tineretului este un loc aproape sacru pentru cultura nemteana, unde au prestat nume mari si chiar legende ale scenei romanesti, este normal ca aici sa se desfasoare astfel de evenimente si sa se transforme in adevarate parangelii ca la Ziua Comunei? In ce conditii a fost pusa sala la dispozitia organizatorilor ”Taberei Hairstiliștilor”? S-a platit? Daca da, cand, cât și cine a platit.
 
Vicepresedinta CJ Neamt (evaluatoare de directori de institutii de cultura) a spus ca sigur s-a platit si ca revine astazi cu un punct de vedere amplu pe acest subiect. A mai precizat ca s-ar fi facut un contract in urma cu un an, ceea ce inseamna că a fost destul de implicata in poveste, daca a reusit să-și amintesca instant ce contracte s-au facut la Teatrul Tineretului in urma cu atât de mult timp.
 
Dupa cum era de asteptat, coordonatoarea culturii în judet nu a mai revenit nici pana astazi cu detalii, fiind probabil foarte ocupata si ea, pentru ca in aceste zile se afla intr-o excursie la Bruxelles, pe bani europeni, iar timpul scurt (3 zile) pe care îl are la dispozitie, nu-i permite sa se ocupe de nimicuri, cum ar fi Teatrul Tineretului.
 
Si daca Madalina Ciubotaru a spus ca s-a platit pentru Tabara coafezelor la Teatrul Tineretului, dar nu a mai revenit cu explicatii, ne-am adresat cum era si normal… Teatrului Tineretului. Deloc surprinzator, de la secretariat ni s-a spus ca nu se poate vorbi cu directoarea recent (re)evaluata cu nota 10, pentru ca tocmai iesise din birou si era de negasit. De obicei, cand pleaca din birou (în rarele ocazii cand ajunge prin Piatra Neamt), Geanina Cărbunariu dispare cu lunile de zile, dar nu-i bai, leafa merge, bugetul CJ e mare. Așa că am fost tranferati (telefonic) la Compartimentul de PR. Asadar, la TT lucreaza cineva pentru PR, de aia imaginea institutiei s-a facut praf in ultimii ani si joacă țurca spectatorii pe scenă ca pe maidan.
 
De la PR ni s-a spus ca vom primi informatiile solicitate (daca s-a platit pentru sală si daca este in regula ca pe scena TT să joace zeci de oameni sârba ca la nuntă) prin telefon, in cel mai scurt timp. Dupa mai bine de 4 ore, nu ni se transmisese nicio informatie, prin urmare, se poate naște suspiciunea ca Teatrul Tineretului a fost gazda de paranghelie, gratis. Adica gratis pentru organizatori, pentru ca de fapt, platesc contribuabilii din judetul Neamt. Iar doua zile de eveniment, costa, nu gluma: sala, curent electric, curatenie, angajati care asigura functionarea luminilor, sunetului, etc.
 
In final, trebuie mentionat ca in anul 2018 (director TT tot Geanina Cărbunariu), nu s-a găsit loc la Teatrul Tineretului pentru o ”Gală Draga Olteanu Matei”, cand atât de indragita si de acum regretata actrita a implinit 85 de ani.
 
Later edit: Între timp, a venit si un raspuns de la Teatrul Tineretului. Ni se comunica sa formulam o cerere scrisa cu solicitarile (doua intrebari) pe care le-am transmis telefonic. PR-istii de la TT, platiti din bani publici, se fac ca nu stiu ca potrivit Legii 544/2001, informatiile de interes public pot fi solicitate si verbal (prin telefon), mentiune pe care reporterul tvmneamt a făcut-o si in convorbirea telefonica. Raspunsul bugetarilor de la TT, nu este de fapt decat o incercare sa traga de timp (in cazul unei solicitari scrise, au la dispozitie 30 de zile sa raspunda), probabil pentru a se găsi o formula convenabila de raspuns, in caz ca nu exista dovada plății pentru inchirierea sălii.
 
P.S. Postarea de pe Facebook a prefectului Niță, după ce a participat la manifestarea cu coafeze si frizeri de la Teatrul Tineretului: ”Am avut plăcerea de a participa la deschiderea celei de a V-a ediții a Taberei Hairstilistilor, unde cei mai apreciați stiliști și traineri din România și din afara țării își vor împărtăși din experiența și ideile lor.
 
Trăim satisfacția ca un eveniment de amploare națională, intr-un domeniu care capătă din ce in ce mai multă importanță si care ocupă o pondere semnificativă în economia locală se desfășoară la Piatra Neamt.
 
O felicit pe Jully Cornea pentru eforturile susținute în ultimii ani de a impune orașul nostru ca reper în industria de Beauty și o asigur că se poate baza pe sprijinul meu!
 
Sper ca toți cei prezenți să participe la workshopuri care să le fie utile si să își facă amintiri frumoase la noi in județ!
 
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.