Părintele Valentin cum este cunoscut printre enoriașii săi, are mai putin de 35 de ani si slujeste de doar 3 ani si jumatate in satul Bălusesti din comuna Dochia, nu foarte departe de Piatra Neamt. Este o parohie mica si cu posibilitati materiale reduse, insa cu ajutorul oamenilor cu iubire de Hristos, parintele Valentin a reusit sa refaca biserica distrusa intr-un incendiu inainte ca el să preia parohia, si intr-un timp relativ scurt, a ridicat si o casa parohiala dotata cu tot ce trebuie pentru crestinii care îi trec pragul.

Astfel, acum, la parintele Valentin merg oameni nu numai din sat sau din comuna, ci si din Piatra Neamt, in special din cartierul Darmanesti, acolo unde acesta si-a inceput cariera, la Biserica Parintelui Pantalon cum este ea cunoscută în oraș.

Miercuri 11 august, în Postul Sfintei Mării parintele Valentin a adus la Bălușești cu binecuvantarea părintelui Mitropolit Teofan, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La procesiune au participat peste 700 de oameni, cel putin suprinzator pentru o parohie formata din doar cateva familii.

Oamenii vin duminică de duminică la părintele Valentin, se rânduiesc și în cei 3 ani si jumate de cand parintele slujeste acolo, oamenii din Piatra Neamt sunt nelipsiti. Cei mai multi aleg parohia de la Bălușești, pentru că părintele este foarte apropiat de oamenii. Îi adună în jurul Sfantului Potir, are rabdare cu fiecare, si mereu sustine activitati cu tineri si copii. După fiecare slujbă, pe parintele Valentin îl gasesti negresit la o cafea si o gustare cu oamenii. De aceea, distanta nu este un impediment pentru nimeni. 18 km din Piatra Neamt, din care 4 km sunt drum pietruit.

Miercuri seara (dupa procesiunea cu icoana facatoare de minuni), la Sfantul Maslu de la biserica din Balusesti au participat 10 preoți, in frunte cu parintele protopop Teofan, părintele staret și exarh Petroniu de la Manastirea Pangarati, Parintele director de la Seminar, Bogdan Constantin si alti preoti si călugari. Icoana a poposit la Balusesti 2 zile. La slujba au participat peste 250 de oameni iar in cele doua zile, peste 600 de credinciosi s-au inchinat Icoanei Maicii Domnului.

Si la slujba de astazi (duminica, 15 august) de marea sarbatoare Adormirea Maicii Domnului, peste 200 de oameni au ales sa mearga la parohia parintelui Valentin.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.