Parintii vor putea obtine, pe langa indemnizatia de crestere a copilului, venituri de pana la 1.500 de lei anual, muncind de acasa. Masura a fost implementata de guvern, care a propus modificarea Ordonantei nr.111/2010 din 8 decembrie 2010, privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. In urma unei decizii a Curtii de Conturi, de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca peste 12 mii de mame, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca persoanele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, mamele aflate in aceasta situatie vor fi amnistiate fiscal, prin intermediul unei propuneri legislative, care va fi lansata spre dezbatere. La nivelul judetului Neamt, peste 2.800 de persoane beneficiau, la sfarsitul lunii trecute, de indemnizatie de crestere a copilului.

Legea privind amnistia va fi aplicata pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizatii pentru mame si sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, sa restituie bani. Circa 200 de pensionari nemteni vor fi scutiti de la plata unor debite provenite din pensii. Este vorba despre pensionari care au datorii catre stat din cauza ca pensiile le-au fost calculate gresit. Scutirea de la plata sumelor datorate statului se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul la momentul constatarii datoriei, se arata in proiectul de lege.

Potrivit aceluiasi act normativ, cei care au apucat sa plateasca debitul sau si-au rupt din pensie pentru a achita contributia la asigurari de sanatate sau impozitul nu vor mai vedea banii inapoi. Amnistia guvernamentala nu se aplica, insa, si pentru cei peste 9.500 de pensionari din Romania, care au incasat pensii pe baza unor documente false, in aceasta situatie aflandu-se si un numar de 25 de persoane din judetul Neamt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4t33Lmeg7dI

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.