A trecut exact o saptamana de la unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din judetul Neamt. Este vorba de deversarea a peste 5 tone de apa amoniacala in curtea fabricii de ciment Hidelberg Cement, de unde substanta a ajuns in apa râului Bicaz. In urma deversarii criminale, toata fauna piscicola din râu si si din doua pastravarii a fost omorâtă. Acestea au fost efectele vizibile, care au putut fi observate la o prima constatare. Care sunt efectele pe termen lung, este greu de spus acum.

Desi cazul a fost pe larg mediatizat in special in presa locala, din 11 parlamentari din Neamt, 10 par sa nu fi auzit de atentatul grav la mediu si la sanatatea nemtenilor. Cei 10 parlamentari sunt senatorii Eugen Tapu Nazare- PNL, Razvan Cuc- PSD si Sorin Lavric- AUR si deputatii Ciprian Serban- PSD, Remus Munteanu- PSD, Mugur Cozmanciuc– PNL, Laurențiu Leoreanu– PNL, Mara Calista– PNL, Iulian Bulai– USR si Dumitrina Mitrea– AUR

 

sursa foto: vestea.net

Daca pentru parlamentarii puterii ar fi de inteles lipsa de reactie (desi nicio scuza nu poate sta in picioare), pentru parlamentarii PSD, care se erijeaza in opozanti feroce ai regimului PNL-USR, este de neinteles de ce nu au scos nici macar un cuvințel despre ce s-a intamplat la Tasca. Sa fie si ei printre cei ”sponsorizati” de nemtii de la Hidelberg Cement? Sa le fie frica de influenta enorma pe care o au marile companii straine in Romania? Sa fie doar lasitate sau dezinteres?

De exemplu, deputatul PSD Ciprian Serban (Suculeț), ar fi trebuit sa fie primul care sa ia atitudine, stiind ca este un mare iubitor de natura, avand in vedere afacerile sale cu impaduriri pentru Romsilva sau cu intretinerea de drumuri forestiere in deplina concordanta cu protejarea mediului (afaceri despre care vom vorbi pe larg in viitor). Pe de alta parte, Serban este un aprig contestatar al politicilor PNL-USR, cel putin cand vine vorba despre campania de vaccinare, care considera el ca nu este gestionata corespunzator. Deputatul PSD care promitea in campania electorala ”Siguranta unui trai mai bun”, nu sufla o vorbă cand vine vorba despre vietile nemtenilor si despre distrugerea mediului inconjurator, cum de altfel, nu a suflat o vorba nici cand in spitalul administrat de seful lui de partid au murit arsi de vii 15 oameni.

Toti cei 10 parlamentari de Neamt care tac mâlc in fata teribilei atrocitati impotriva mediului, promiteau nemtenilor marea cu sarea in campania electorala, explicau cum vor duce judetul spre inaltele culmi ale dezvoltarii. Cand vine vorba insa sa faca ceva concret, se ascund dupa deget, intr-un evident dispret la adresa celor care i-au votat si carora ar trebui sa le apere interesele. Asta scoate in evidenta si ce consilieri competenti au la cabinete.

Exceptie face un singur parlamentar. Deputata PSD Oana Bulai, este singurul ales nemtean care a luat atitudine. Cu destul de mare intarziere, Oana Bulai a transmis vineri, 7 mai, ca dezastrul ecologic de la Tasca nu trebuie tratat cu lejeritate si nici ascuns. ”Dezastrul ecologic de pe râul Bicaz nu trebuie să fie băgat sub preș!

Au trecut zile bune de când râul Bicaz a fost poluat masiv de către compania HeidelbergCement. Până azi s-au aplicat doar amenzi și s-au deschis două dosare penale. Dar cine oare plătește proprietarilor de păstrăvării care au fost afectați de această poluare pierderile suferite? Sunt mici afaceri locale din care acei oameni își duceau traiul și ofereau locuri de muncă.
Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă de vină pentru această poluare ar fi fost un întreprinzător local de la noi, din Neamț?
Situația nu trebuie să rămână doar la stadiul deschiderii unor dosare penale pentru catastrofa ecologică ce a fost cauzată de cantitatea imensă de amoniac deversată într-un canal intern din curtea fabricii de ciment de la Taşca. Autoritățile competente au datoria de a oferi nemțenilor răspunsuri concrete, de a găsi vinovații pentru acest dezastru ecologic, de a emite sancțiuni și cel mai important este să se identifice soluții ca aceste catastrofe să nu se mai producă. Nu putem să trecem cu vederea o asemenea situație revoltătoare!”, spune Oana Bulai.
Ceilalti 10 alesi ai nemtenilor, par sa reprezinte interesele altcuiva, in niciun caz al celor care i-au votat.
P.S. De remarcat ar mai fi ca nici ONG-urile asa-zis ecologiste, abonate la bani publici pe diverse proiecte fara niciun efect vizibil, nu au luat atitudine.
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.