Miercuri 28 ianuarie, deputatii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a fost aprobat cu 247 de voturi pentru si 21 de abtineri. Imediat dupa vot, parlamentarii PNL de Neamt si-au arogat meritele si s-au apucat sa transmita în gura mare pe retelele de socializare, cum s-au luptat ei cu balaurul cu 7 capete si cum au reusit sa-si respecte promisiunile electorale, eliminand pensiile speciale. Nimic mai fals. Sau fake news, cum le tot place lor sa spuna. Eliminarea pensiilor speciale este pura dezinformare, pentru ca inca din 2010, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat eliminarea pensiei speciale ca fiind necontitutionala. Atunci era vorba despre pensiile speciale ale magistratilor, insa este clar ca neconstitutionalitatea se aplica tutror pensiilor speciale, altfel, ar fi discriminare. Prin urmare, proiectul recent adoptat in Parlament este doar un joc de imagine, menit sa adoarma electoratul si sa distraga atentia de la gafele majore pe care le face zilnic Guvernul Orban. Simplu ca buna ziua.
Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010, cand Curtea arăta că acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare şi magistrați constituie o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistrații. Raportat la principiul independenței justiției, Curtea Constituțională a constatat că ”dispozițiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor – prin care se elimină pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor și judecătorilor, respectiv magistraților asistenți ai Curții Constituționale – sunt neconstituționale.” Curtea Constituțională a reținut că ”atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constituție , şi se impun cu aceeași forță tuturor subiectelor de drept şi, în consecință, așa cum a statuat şi în jurisprudența sa, atât Parlamentul, cât și Guvernul, respectiv autoritățile şi instituțiile publice urmează să respecte cele stabilite de Curtea Constituțională în considerentele şi dispozitivul deciziei”.
CCR a invocat statutul și restricțiile magistraților în protejarea pensiei de serviciu, concluzionând că „independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”.
„În concluzie, Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în decizia din 2010 a Curții Constituționale.
Iata ce spune Augustin Zegrean, despre votul de pe 28 ianuarie 2020: ”Legea care elimină pensiile speciale pentru magistrați este un demers politicianist, în prag de alegeri, și nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții Constituționale”, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. El amintește că CCR a spus în mai multe rânduri că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă în altă lege. Deci legea votata zilele trecute este absolut degeaba. Zegrean susține că fiecare partid a încercat să abroge aceste pensii de serviciu atunci când a venit la putere, căutând țapul ispășitor, care de fiecare dată a fost justiția.
Prin urmare, legea adoptata miercuri in Parlament nu are nicio sansa sa fie pusa in aplicare, iar politicienii care sustin contrariul, nu o fac decat pentru castiga capital politic. Evident ca si aceasta lege va fi contestata la CCR, iar Curtea nu va putea lua alta decizie, decat cea luata deja în 2010. Adica legea este neconstitutionala.
Ionut CORFU