Patru mesteri populari nemteni participa, in perioada 5 – 7 decembrie, la Targul de Sfantul Nicolae, de la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti. Rodica Ciocartau din Pipirig, Ionela si Costi Lungu din Targu Neamt si Iulian Mihalachi din Baltatesti expun cele mai frumoase si mai atragatoare lucruri pe care le-au mesterit peste an. Mesterii nemteni se alatura celor mai priceputi si faimosi olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari sau iconari din tara.
Rodica Ciocartau detine un atelier dotat cu uneltele traditionale folosite pentru a realiza obiecte de arta populara, fiind, totodata, coordonatoarea unei clase de tesut-cusut, care functioneaza in cadrul Centrului pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare” din Piatra-Neamt. La targul de la Muzeul Taranului Roman, mesterul nemtean va expune 7 costume traditionale si 15 camasi de in, dar si diferite tesaturi (carpete, traiste, covoare etc.).
Asa cum anunta organizatorii Targului de Sfantul Nicolae, “de vineri, 5 decembrie, pana duminica, 7 decembrie, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza puteti admira si cumpara: ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, cauce, strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, furci, pipernite, gavane, lingurare, cavale, paretare, laicere, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, cahle, clopotei, zurgalai, sorcove, turta dulce, cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, tuica, vin, masti, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase… si cate si mai cate.” Asadar, cine are drum prin capitala, zilele acestea, poate face un popas la Muzeul Taranului Roman pentru a admira si achizitiona produsele mesterilor nemteni, dar si pe cele ale artizanilor din celelalte zone ale tarii.