Stelian Grigore, directorul Casei de Cultură Neamț, împreună Arthur Dăscălescu, Ioan Balmuș și Veron Toma, care au experiență de peste 40 de ani în explorări extreme și cercetare criosferică, vor pleca joi, 24 septembrie, într-o expediție unică. „N-am fost niciodată mai emoționat decât acum. În perioada 24 septembrie – 6 octombrie 2015, vom face o expediție științifică în arhipelagul Svalbard, ultimul teritoriu european situat în Arctica, în apropiere de Polul Nord. Este prima expediție românească în Svalbard după 25 de ani, după cea organizată de Teodor Negoiță, care va fi omagiat pe 27 septembrie, la baza ghețarului Foxbreen“, a declarat Stelian Grigore, directorul Casei de Cultură Neamț.

Cei patru ingineri, care alcătuiesc cea mai „bătrână“ expediție, după cum îi place lui Stelian Grigore să spună, având în vedere că media de vârstă depășește 58 de ani, vor face cercetări transdisciplinare de speologie, geologie, geomorfologie, biologie și meteorologie. „Prin cercetarea fenomenelor din ținutul arctic vom afla mai repede ce ne așteaptă pe noi. În urmă cu un an și jumătate, am făcut un studiu comparativ între Arctica rusă și România. Atunci mi-am dat seama că fenomenele care se produc în Arctica se repetă la 24 de ore distanță și la noi. Consider că schimbările climatice impun astfel de cercetări și toate marile țări investesc în acest domeniu“, a adăugat Stelian Grigore.

De la urși polari, la urșii de apă

Cei patru temerari sunt conștienți și de pericolele la care se expun în cadrul expediției, dar pasiunea pentru cercetare îi face să meargă mai departe. „Ne vom păzi de urșii polari. De curând, un cercetător ceh a fost atacat de un urs polar, dar a avut norocul să fie salvat de un coleg. Unul dintre colegi are deja permis de port armă, așa că vom fi înarmați, deși ne dorim să nu fim expuși unor astfel de situații. Totuși, în cadrul expediției, sper să găsim urși de apă, care nu sunt mai mari de un milimetru, și pe care i-am găsit deja în ghețarii din peșterile noastre“, a spus Stelian Grigore.

Tardigradul sau ursul de apă este un animal care poate rezista la temperaturi de -273 de grade Celsius, la radiații de o mie de ori mai puternice decât limita oricărui animal, poate trăi zece ani fără apă și face față cu brio presiunii atmosferice din spațiu. Are forma unui urs și este alcătuit din 85% apă.

Costurile expediției totalizează 10.000 de euro, sumă susținută de cei patru membri ai echipei, iar întreaga aventură va fi sub semnul lui Emil Racoviță. „Talismanul nostru este o medalie din argint cu expediția lui Racoviță în Antarctica. Îl vom purta pe rând, în fiecare zi câte unul, pentru că este atât o onoare, cât și o mare responsabilitate“, a precizat directorul Casei de Cultură Neamț.
Andreea AMARIEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.