Motto: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale” (Ion Luca Caragiale- O scrisoare pierduta)
Au trecut aproape 2 saptamani de la oribila crima comisa la Spitalul Judetean Neamt, unde pe 10 ianuarie, directoarea de ingrjiri medicale a fost hacuita de sotul gelos, chiar in biroul ei de la Sectia Chirurgie.
Dincolo de drama greu de redat in cuvinte, evident ca au aparut imediat reactii ale autoritatilor locale si judetene, dar si ale institutiilor abilitate precum si ale conducerii spitalului, care anuntau ca se va trece la masuri drastice privind securitatea in spital, ca se va face si se va drege imediat, in urmatoarele secunde, minute, ore, zile.
Ei bine, lucrurile in ceea ce priveste paza au ramas cam la fel, cu mici modificari ”pe ici pe colo”. In aceasta dimineata, Victor Marghidan, purtator de cuvant al SJ Neamt, a declarat ca nu se poate trece la masuri drastice, pentru ca trebuie modificat planul de paza. Este vorba despre planul de paza al spitalului, nu despre planul de paza de la Palatul Parlamentului sau Pentagon. Si cum schimbarea asta este o chestie extrem de complicata, ea trebuie facuta cu avizul Politiei. Că așa e legea. Și avizul Politiei este asteptat sa vina cam pe la sfarsitul saptamanii in curs, undeva pe 24-25 ianuarie. Daca vine. Daca nu, se mai asteapta un pic. Iar avizul vine doar pentru aprobarea schimbarii planului de paza, apoi se intomeste un alt plan care trebuie sa primeasca un alt aviz. Care cine stie cand va veni si el. Chestii complicate, ce sa mai…
Intre timp, nu s-a putut face mare lucru, decat mutarea unui paznic de la usa principala de intrare in spital. Acesta nu va mai împărți halate, ci a fost trecut cativa metri mai incolo, adica pe holul de la lifturi, de unde va putea supraveghea o alta usa de intrare in spital, undeva pe lateralul cladirii. Un alt paznic va patrula pe scarile de acces vizitatori, intre etajele 1 si 5, tur- retur.
De exemplu, la ora actuala, in Sectia Chirurgie se poate intra pe 6 cai de acces. Ușile respective trebuie sa fie permanent descuiate, pentru ca așa e legea. Cum nu se pot pune 6 paznici (cate unul pentru fiecare usa), Sectia este la fel de vulnerabila in ceea ce priveste securitatea personalului si a pacientilor.
Si s-a mai schimbat ceva: respectarea cu mai mare strictete a programului de vizite. Pana la aprobarea modificarii planului de paza, cam atat.
Dupa 4 zile de la tragedie, DSP anunța cam care ar trebui sa fie masurile privind securitatea in spital, propunerile fiind facute de conducerea spitalului.
- imediat, montarea unui sistem de control acces la ușile secundare de la principalele pavilioane, respectiv la Pavilionul Chirurgical și Pavilionul Interne;
- revizuirea Analizei la Risc de Securitate Fizică, conform reglementărilor impuse de O.M.A.I. nr. 9/2013;
- refacerea Planului de pază al obiectivului, cu stabilirea exactă a atribuțiilor specifice fiecărui post;
- instalarea de camere de luat vederi de înaltă rezoluție, care să supravegheze toate căile de acces (principale și secundare) atât la exterior cât și la interior, conform dispozițiilor H.G.R. nr. 301/2012;
- ușile de acces secundare și principale vor fi prevăzute cu sisteme de închidere care să prezinte deschiderea lor doar din interior spre exterior, iar din exterior spre interior cu cheie sau cartelă; în timpul orelor de vizită se vor putea deschide și din exterior, fără cheie sau cartelă, conform prevederilor H.G.R. nr. 301/2012.
Cu titlu de recomandare, au fost prevăzute următoarele:
- implementarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate căile de acces principale în clădiri (similare cu cel din aeroporturi) care scanează bunurile și obiectele vizitatorilor;
- înființarea unui post nou de pază mobil, care să patruleze în toate secțiile medicale cu acces vizitatori; pentru Ambulatoriul de specialitate, înființarea unui post de pază mobil, care să patruleze în toate culoarele obiectivului; pentru Spitalul vechi, înființarea unui post de pază mobil cu patrulare pe toate etajele.
Inainte cu un mai bine de un an de crima de pe 10 ianuarie 2020, in noaptea de sambata spre duminica (20/21 octombrie 2018), un tanar de 28 de ani din Piatra- Neamt, foarte nemultumit de cum merg lucrurile in intreg sistemul de sanatate romanesc s-a razbunat distrugand bunuri la Spitalul Judetean Neamt. A rupt o bariera, a distrus o camera de supraveghere, a rupt mai multe materiale de pe pereti si a ajuns pana în UPU (Mai multe detalii, AICI). Dupa acest incident deosebit de grav, nu trebuia modificat planul de paza? Daca s-ar fi luat masuri atunci, ar mai fi avut loc crima de pe 10 ianuarie 2020? Are cineva pe constiinta viata Ancăi Patriche?
Imagini din noaptea de 20/21 octombrie 2018, momentul care ar fi putut schimba radical situatia de la Spitalul Judetean Neamt:
https://www.facebook.com/tvmneamt.ro/videos/1201496326655226/
Ionut CORFU