Apar noi dovezi ca spitalul de la Letcani este o țeapa in toata regula si chiar un atentat la sanatatea populatiei, mai ales in aceste vremuri de pandemie. Foarte grav insa, este ca țeapa s-a dat din bani publici. Din cei 13,6 milioane de euro, cat a costat asa-zisul ”spital mobil Covid”, peste 3 milioane de euro provin din banii CJ Neamt, adica ai nemtenilor, aruncati în afacere la initiativa ”baronului” Arsene.

In urma unui control efectuat ieri la Lețcani de Ministrul Sanatatii, s-au descoperit noi nereguli la proiectarea si amenajarea spitalului. Chiar in timpul vizitei, instalatia electrica a cedat intr-unul din compartimente si s-a constatat ca sistemul de incalzire nu face fata la temperaturi mai mici de -15°C, conductele de canalizare nu sunt izolate complet, existând risc de îngheţ, iar  apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea. ”Este inacceptabil ce se întâmplă cu un spital care avea termen de predare 18 mai. Ieşenii trebuie să fie informaţi corect despre ceea ce s-a întâmplat la Leţcani cu acest spital mobil şi să nu cadă victime într-un război politic în care fostul preşedinte al CJ Maricel Popa şi-a dorit să folosească spitalul. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au făcut o analiză privind ceea ce înseamnă spitalul şi au găsit opt deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea acestui spital. Azi (duminică – n.r.) în timp ce noi eram la Leţcani în vizită, curentul electric a căzut într-unul dintre compartimente. Alimentarea cu apă potabilă şi conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheţ. Instalaţia de încălzire nu funcţionează în condiţii de temperatură de minus 15 grade, iar apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, citat de news.ro

In acest context, ministrul Nelu Tataru i-a cerut demisia sefului DSP Iasi, pentru ca a emis autorizaţia de funcţionare pentru spitalul mobil de la Leţcani, deşi unitatea medicală are serioase deficienţe.

Chiar daca spitalul se dovedeste a fi un spital fantoma pe care s-au cheltuit multe milioane de euro, acesta a fost inaugurat de mai multe ori in timpul campaniei electorale de la alegerile locale, una dintre inaugurari fiind facuta si de ”baronul” Arsene, care s-a dus la Letcani cu mare alai (presa, servitori si trompete), in scopul obtinerii de capital electoral. Ca o paranteza fie spus, sloganul PSD pentru alegerile parlamentare, este ”Siguranta unui trai mai bun”.Pentru  candidatii  PSD  Neamt,  garanteaza  Arsene.

”Afacerea Letcani” este deja pe masa procurorilor DNA dupa o plangere a liberalilor ieșeni, insa pana acum, anchetatorii nu au emis niciun punct de vedere oficial. Conform surselor tvmneamt.ro, la ancheta se lucreaza intens, insa dupa noile nereguli descoperite, ar fi trebuit sa vedem masuri ferme si dure din partea procurorilor, pentru ca este evident ca vorbim despre fraudarea banilor publici, cu consecinte deosebit de grave asupra sanatatii populatiei.

Medicul Carmen Dorovăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași (unitatea sanitară care a preluat ca secție externă Spitalul Modular de la Lețcani), a declarat ieri ca la o temperatură de minus 7 grade cedează instalația de apă, și automat, nu mai funcționează nici sistemul de încălzire. “Ţevile care asigură aprovizionarea cu apă de exemplu nu ar rezista la temperaturi de -7 grade. Partea de canalizare, în ceea ce priveşte ferirea de îngheţ, va avea probleme, iar aparatele care asigură încălzirea înăuntru nu vor funcţiona, mi-au spus experţii, la sub -7 grade. Aceste informaţii sunt în urma unei evaluări care a avut loc împreună cu DSP, în urmă cu câteva zile. Vrem să-l facem funcţional ca să nu mai avem emoţii pe tot parcursul iernii. (…) Respirăm greu chiar şi în aceste condiţii cu numărul de paturi disponibile. (…) Dacă sunt -10 grade şi se vor bloca sistemele de căldură, mentenanţa ar trebui să intervină”, a spus Carmen Dorovăț. Declaratiile complete, in materialul de mai jos. Sursa: vestea.net)

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.