Pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioadele in care se constata o crestere a temperaturilor peste valoarea mediei obisnuite, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Neamt a intensificat controalele in toate unitatile in care se prepara si se servesc alimente, de tipul restaurantelor, cantinelor, unitatilor de tip fast-food, baruri, pensiuni turistice. In aceste unitati sunt verificate aspecte legate de existenta documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare, starea de intretinere si igiena a unitatii, a echipamentelor si ustensilelor de lucru care sunt folosite pentru prepararea, expunerea si servirea alimentelor. Nu sunt omise aspectele privind asigurarea sursei de apa potabila, necesara pentru prepararea alimentelor, cat si pentru mentinerea starii de igiena in obiectiv (controlul potabilitatii apei, buletine de analiza, program control, etc).

Echipele de control pun sub lupa si respectarea conditiilor de sanatate si igiena a personalului care manipuleaza si serveste alimentele (igienizarea frecventa a mainilor in timpul lucrului, existenta halatelor si bonetelor de culoare deschisa, existenta carnetelor de sanatate sau a fiselor de aptitudine, etc), existenta spalatoarelor de maini dotate corespunzator, existenta programului de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

Comisarii DSVSA verifica si modul de achizitie si receptie a carnii provenita de la animale salbatice (vanat salbatic) si asigurarea ca aceasta carne a provenit din unitati de manipulare a vanatului autorizate sanitar veterinar, iar carnea poarta marca de sanatate/identificare. Unitatile sunt verificate si in ceea ce priveste existenta sistemului de evacuare rapida a deseurilor si subproduselor rezultate, precum si depozitarea acestora astfel incat sa nu constituie o sursa de contaminare. Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon – 0800 826 787.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.