Inculpat pentru fraude cu fonduri europene, bun de director de spital in timpul celei mai mari crize a sistemului sanitar Proces în pasi de melc: 13 amanari in intervalul decembrie 2018- martie 2020

Medicul Florin Apostoae, care de astazi este director interimar al Spitalului Judetean Neamt cu acte in regula, a fost inculpat de procurorii DNA intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene. In sarcina medicului si a sotiei sale s-a retinut infractiunea de folosire cu rea credinta de documente ori declaratii false, cu scopul de obtine in mod fraudulos fonduri europene. In dosar este inculpat si fratele medicului dar si un administrator de firma care a pus la dispozitie documente prin care familia Apostoae ar fi decontat lucrari fictive la doua pensiuni din comuna Raucesti. Prejudiciul total este de peste 100.000 de euro.

Calitatea de inculpat intr-un dosar penal pentru fapte atat de grave, nu l-a impiedicat pe Apostoae sa conduca destinele spitalului din Targu Neamt, iar mai nou, chiar sa fie promovat in fruntea Spitalului Judetean.

Comunicatul DNA din data de 6 iulie 2018, in care se anunta trimiterea in judecata a directorului Spitalului Judetean Neamt, plus rezumatul rechizitoriului procurorilor: ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
APOSTOAE CAMELIA și APOSTOAE FLORIN – IONUȚ pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
APOSTOAE LAVINIU – CONSTANTIN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
BÎZU ILIE, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile – „Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț”, inculpații Apostoae Camelia și Apostoae Florin Ionuț, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu – Constantin, au folosit în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 537.300,42 lei.
O parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de inculpatul Bîzu Ilie care, deși câștigase licitația de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză urmând ca pe parcursul procesului penal să precizeze în concret suma solicitată.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Apostoae Camelia, Apostoae Florin-Ionuț și Apostoae Laviniu-Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se arata in comunicatul procurorilor DNA.

Dar abia acum urmeaza partea si mai interesanta. Dosarul in care este judecat directorul SJ Neamt a fost inregistrat la Tribunalul Neamt pe dat de 2 iulie 2018. Primul termen al procesului a fost dat abia dupa 5 luni de zile, pe data de 11 decembrie 2018. De atunci, au mai fost alte 13 termene, toate soldate cu solutia ”amână cauza”. Potrivit portaljust.ro – Tribunalul Neamt, ultimul termen ar fi trebuit sa fie pe 26 martie, insa tot raul a fost spre binele directorului, pentru ca a intervenit starea de urgenta, iar procesul a fost suspendat, asa ca Florin Apostoae poate sa se ocupe linistit de managementul celui mare spital de judet, in plina criza coronavirus.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.