In urma cu o saptamana, anchetatori DNA si DGA, descindeau la SAJ Neamt si la 5 domicilii, intr-un dosar care viza fapte de coruptie, privind aranjarea unor concursuri pentru asistenti medicali si șoferi de ambulanta, contra unor șpăgi de mii de euro. Între 5.000 si 10.000 de euro costa un post de asistent si intre 5.000 si 6.000 de euro costa un post de șofer.

Pentru orice cetatean onest, sumele care se dădeau/încasau drept șpagă, pot reprezenta salariile pentru muncă cinstita, pe un an sau chiar doi ani de zile. Cei care au dat șpaga insa, urmau sa primeasca salarii destul de bune, iar investitia merita mai ales pentru ca odata intrati in sistem, aveau un loc de munca platit foarte bine in comparatie cu angajatii din alte domenii, un program de lucru destul de lejer si mai ales, garantia ca locul de munca intr-un astfel de loc, este sigur pana la iesirea la pensie.

Salariile pentru care s-au dat spagi de mii de euro, sunt intre 6.000 si 8.000 de lei (in functie de vechime si alte sporuri) pentru asistente si de aproximativ 6.000 de lei pentru șoferii de ambulante.

In ziua descinderilor, directorul interimar de la Ambulanta Neamt, Dan Morenciu a fost prins in flagrant pe o strada din Piatra Neamț, in timp ce primea 40.000 de euro. Suma era o parte din mita pentru aranjarea concursurilor care avusesera loc cu cateva zile inainte. Conform newsallert.ro, Morenciu avea un salariu de 4.000 de euro. Asistentele șefe retinute odata cu Dan Morenciu, aveau si ele salarii de cel putin 8.000 de lei. Toti 3 au fost arestati preventiv de magistratii de la Tribunalul Bacau.

Conform ultimelor informatii intrate in posesia tvmneamt.ro, probele concursurilor au fost filmate si exista dovezi din care reiese in mod clar cum au fost dezavantajati candidatii care au refuzat să dea mită. Aproape toti au primit oferte cu pretul care trebuia platit pentru a ramane angajati la SAJ pe perioada nedeterminata, insa cel mai probabil, ancheta DNA nu se va opri aici si toti cei implicati (inclusiv concurentii respinsi) vor fi audiati in perioada urmatoare, mai ales ca in aproape toate marturiile este indicat ca intermediar ar șpăgilor, un personaj de care anchetatorii nu s-au atins pana acum. Despre acesta se banuieste ori ca ar fi colaborat dupa descinderi, ori ca ar fi chiar el denuntatorul, dupa ce si-a dat seama ca lucrurile pot degenera. Se mai vehiculeaza ipoteza ca la SAJ Neamt se formasera 2 grupuri care cereau spaga pentru a aranja concursurile, asadar este posibil ca un denunt sa fi venit ca razbunare din partea grupului ce se simtea dezavantajat in fata celuilalt grup (mai puternic) din care faceau parte cei arestati preventiv.

Totodata, este de asteptat si asa ar fi normal, ca rezultatele concursurilor sa fie anulate si sustinerea probelor sa fie reluată in conditii de legalitate.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.