Cu totii suntem martori la incalcari grosolane ale regulilor de circulatie, de catre motociclisti. Aproape nu exista sofer de autovehicul pe patru roti sa nu fi vazut macar o data intr-o luna de zile, cel putin un motociclist care zboara prin localitati sau in afara lor, ori care depaseste pe oriunde are chef (linie continua, trecere pentru pietoni, etc.).

Mai mult, se fac si campanii sprijinite de politia rutiera, prin care suntem avertizati ca sunt motociclisti in trafic si trebuie sa-i vedem si sa avem mare grija cu ei, de parca au regim special fata de alte autovehicule. Dar se pare ca motociclistii care incalca regulile de circulatie nu sunt vazuti si de cine trebuie, adica de politisti.

(Bine-nteles ca nu generalizam si nu vrem sa inducem ideea ca toti motociclistii sunt indisciplinati in trafic. Chiar foarte multi dintre cei care merg pe doua roti, dau dovada ca nu au cap doar ca suport pentru casca.)

Altfel cum s-ar explica faptul ca intr-un an si sapte luni, adica in intervalul 01.01.2016 – 31.07.2017 un singur motociclist a fost sanctionat pentru depasire neregulamentara sau ca in acelasi interval, doar 11 motociclisti au ramas fara permis de conducere pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50km/h fata de limita admisa. Adica megaactiunile cu radare desafurate zilnic pe soselele din Neamt, in urma carora sute si mii de soferi sunt prinsi cu viteza, nu au acelasi rezultat si pentru motociclisti, fiind depistat cu viteza cam unul la doua luni.

Ori avem vedenii si doar ni se pare ca sunt motociclisti care incalca regulile de circulatie, ori ceva ne scapa in toata treaba asta, cert este insa ca nu am auzit niciodata de vreo campanie a politistilor rutieri axata pe depistarea motociclistilor care incalca regulamentul rutier.

In total, potrivit IPJ Neamt, in judetul Neamt, in intervalul mentionat (19 luni) au fost aplicate 72 de sanctiuni motociclistilor, deci in medie, sub 4 pe luna.

In judetul Neamt sunt inmatriculate 435 de motociclete si motorete, deci numarul lor este destul de mic, si intr-o oarecare masura s-ar putea admite ca se justifica cele doar 72 de sanctiuni. Dar judetul este tranzitat zilnic de alte sute de motociclisti aflati in drumetii si mai sunt si cei care au motociclete inmatriculate in alte judete sau in alte tari. Este aproape imposibil de crezut ca merg toti regulamentar.

Datele sunt oficiale si ne-au fost furnizate de IPJ Neamt, la cererea tvmneamt.ro

Iata ce spune IPJ Neamt:

”În perioada 01.01.2016 – 31.07.2017, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au aplicat 72 de sancțiuni conducătorilor de motociclete, după cum urmează: 36 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru conducere sub influența alcoolului, 3 pentru lipsa căștii de protecție, 1 pentru depășire neregulamentară  și 29 pentru alte abateri

De asemenea, în această perioadă au fost reținute 15 permise de conducere, dintre care 11 pentru depășirea cu mai mult de 50km/h a limitei legale de viteză, 3 pentru conducere sub influența alcoolului și un permis pentru depășire neregulamentară.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Până şi cei cu autoturismul încalcă regulile de circulație, de ce să dăm vina doar pe motociclişti?
    ADMIN: Asta ai inteles tu? Ca da cineva vina pe motociclisti?

  2. Motociclistii sunt o specie de conducatori de condus aceste autovehicole pe 2 roti asa cum sunt pilotii de avioane. In plasa politiei cad doar cei care sunt novici sau teribilisti.. Asa ca acei conducatori de autoturisme care au luat permis de Arges sa iasa putin in afara Romaniei si sa vada cum sunt protejati motociclistii inainte de a face comentarii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.