Pentru că în primele 5 luni ale anului 2023 polițiștii nemțeni au reținut, pentru contravențiile constatate,  aproximativ 2.700 de permise de conducere și peste 100 conducători auto au fost depistați conducând, deși aveau permisul de conducere suspendat, Poliția Neamț explica conducătorilor auto consecințele deciziei lor. Un ultim astfel de caz, a fost înregistrat noaptea trecută: În noaptea de 5 iulie a.c., în jurul orei 01:10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost depistat  pe Drumul Național 2, în localitatea Horia, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, din județul Vrancea.

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că bărbatul în cauză are dreptul de a conduce vehicule suspendat.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Ce se întâmplă în cazul în care permisul de conducere ți-a fost suspendat ca urmare a unei contravenții?

În cazul în care ai rămas fără permis de conducere, urmare a săvârșirii unei contravenții la regimul rutier,  există posibilitatea de a-l recupera mai repede, dacă promovezi examenul, pentru reducerea perioada de suspendare. Urmare a acestui examenul perioada se reduce, conform Ordonanței nr. 1 din 27 ianuarie 2022, cu o treime.

Examenul constă într-un test, ce poate fi susținut de mai multe ori, la orice serviciu al poliției rutiere și este gratuit.

Acest test poate fi susținut până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Pentru a putea susține examenul, trebuie îndeplinite anumite condiții:

– ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

-ai obținut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;

După admiterea examenului o să ai nevoie de cererea tip, de reducere a suspendării, care se depune de către persoana în cauză, la Serviciul Rutier din județul unde a fost reținut permisul.

După ce se aprobă cererea, vă puteți ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere și cartea de identitate.

Dacă în următoarele 6 luni de la redobândire vi se suspendă permisul de conducere, ca urmare a săvârșirii unei alte contravenții, vi se vor mai adăuga 30 de zile la perioada de suspendare.

De asemenea, nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă te încadrezi în unul dintre următoarele cazuri:

-perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

– ai cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

-ai fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;

– sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcțiune.

Ce se întâmplă în cazul în care ești depistat conducând un vehicul, deși te afli în perioada de suspendare?

Conform articolului 335, alineatul 2 din Cod Penal conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În concluzie, se întocmește dosar de cercetare penală. În plus, conform articolului 114 alineatul 1 litera b din O.U.G. 195 din 2002, după condamnarea printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru conducerea unui auto în perioada când exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendată, permisul de conducere se anulează.

Așadar, este bine să puneți în balanță aceste informații și să luați o decizie responsabilă atunci când vă suiți la volan, știind că aveți permisul suspendat.

sursa: IPJ Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.