In fiecare an, in data de 14 noiembrie, intreaga lume celebreaza „Ziua Mondiala a Diabetului”. Tema campaniei de informare-educare a populatiei este „Alimentatia sanatoasa si Diabetul ”, iar sloganul „Controlul diabetului sta pe masa ta”. Scopul campaniei de informare-educare este constientizarea populatiei cu privire la insusirea unui comportament alimentar sanatos in profilaxia si controlul diabetului. Prin aceasta campanie se doreste informarea populatiei asupra efectului benefic al alimentatiei sanatoase, constientizarea populatiei cu privire la rolul pe care fiecare il are in gestionarea propriei sanatati, conturarea importantei micului dejun in contextul unui comportament alimentar sanatos.
Statisticile OMS estimeaza ca la nivel mondial sunt 382 milioane de persoane cu diabet zaharat. In Romania, conform statisticilor nationale, aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat, astfel ca afectiunea se regaseste la 11,6% din populatia tarii. In prezent, Romania este a doua tara din Europa, dupa Turcia (14,85%), in ceea ce priveste prevalenta diabetului zaharat.

Dr. Carmen Dumitreasa, sefa Compartimentului de Promovare a Sanatatii DSP Neamt
„In judetul Neamt, in anul 2013 s-au inregistrat 1.496 cazuri noi de diabet zaharat din care: 3 cazuri de diabet zaharat la copii (0-14 ani), 188 cazuri de diabet zaharat tip I si 1305 cazuri tip II. La 31 decembrie 2013, erau ramasi in evidenta Directiei de Sanatate Publica Neamt 22.471 bolnavi cu diabet zaharat.”

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, Directia de Sanatate Publica Neamt prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii desfasoara o serie de activitati. Astfel, miercuri, DSP Neamt a programat o activitate de informare si educare a populatiei la Ambulatoriul de specialitate Bicaz, in parteneriat cu Centrul medical „Sf. Andrei” din Piatra Neamt si vor fi acordate o serie de investigatii gratuite: determinarea glicemiei, masurarea tensiunii arteriale, consiliere intre orele 8,00 – 10,00. Totodata, va avea loc o activitate de informare si educare a elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman, la ora 15.00. Vineri, 14 noiembrie 2014, va fi derulata o activitate de informare si educare a populatiei organizata la Centrul medical „Sf.Andrei” din Piatra Neamt (determinarea glicemiei, masurarea greutatii si a tensiunii arteriale, consiliere pentru un stil de viata sanatos si distribuirea de pliante si brosuri de educatie pentru sanatate), orele 08,00 – 10,00; o activitate de informare si educare a populatiei organizata la Farmacia „Centrum Mina SRL” din Roman (determinarea glicemiei, masurarea greutatii si a tensiunii arteriale, consiliere pentru un stil de viata sanatos si distribuirea de pliante si brosuri de educatie pentru sanatate), orele 08,00 – 10,00; in intervalul 17-20 noiembrie 2014: activitati de informare si educare a populatiei organizate la Centrul Medical „Sf. Andrei” din Piatra Neamt (determinarea glicemiei, masurarea greutatii si a tensiunii arteriale, consiliere pentru un stil de viata sanatos si distribuirea de pliante si brosuri de educatie pentru sanatate), zilnic intre orele 08,00 – 10,00;
Marti, 18 noiembrie 2014, va fi o activitate de informare si educare a elevilor Colegiului Tehnic Danubiana din Roman, ora 11.00, iar miercuri la Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt. In intervalul 12 -21 noiembrie 2014 va avea loc o distribuire de pliante de educatie pentru sanatate in cabinetele medicilor de familie si in cabinetele medicale scolare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.