Primarul de Farcasa, Bogdan Țifui (PNL), aflat in functie de mai putin de 2 ani (primul mandat), are planuri mari pentru comuna si deja se vede. In ultimele luni, au fost asfaltati sau betonati peste 7 km de drumuri.

Unul dintre drumurile care acum au intrat in rand cu lumea, este cel de la Stejaru, care a fost distrus aproape in intregime la inundatiile din 2018, Stejaru fiind unul dintre locurile cele mai grav afectate atunci, imaginile apocaliptice de aici, facand la vremea respectiva inconjurul presei din România.

Drumul a fost complet betonat, pe o lungime de 3,2 kilometri. Au mai fost facute 3 poduri, rigole, șanțuri la care lucrarile sunt pe final, si s-au consolidat malurile de pe pâraul din imediata apropiere a drumului. Au fost montati si 15 hidranti supraterani, care vor ușura interventiile pompierilor in caz ca Doamne fereste! va fi nevoie. Potrivit primarului Țifui, proiectul de reabilitare a drumului a inceput in 2005, insa s-a blocat din cauza unor probleme birocratice privind documentatia tehnico-economica. Piedicile au fost însa depasite recent si in luna august se va face receptia lucrarilor care au costat 6,5 milioane de lei, din fonduri obtinute prin PNDL.

Str. Florilor din imediata apropiere a cladirii primariei, a fost asflatata, la fel si strada Pârâului, din aceeasi zona. Ambele strazi erau cu pietris, insa acum arata ca la carte. In lungime totatala de un kilometru, lucrarile au inceput pe 1 mai, iar la sfarsitul acestei saptamani urmeaza receptia. Totul a costat 1.100.000 de lei, bani proveniti o parte din bugetul local si o parte din fonduri alocate pe situatii de urgenta, tot dupa inundatiile din 2018.

 Un alt obiectiv major pentru Farcasa, a fost recent bifat ca dat la gata. Este vorba despre str. Popestilor din satul Popesti, unde intregul drum care strabate satul, in lungime de peste 3 km, a fost recent reabilitat, cu covor asfaltic, urmand sa se faca receptia. Primarul Bogdan Țifui spune că drumul era intr-o stare avansata de deteriorare si era imperios necesara refacerea lui, in primul rand pentru ca pe acest traseu, zeci de copii fac zilnic naveta (in perioada anului scolar) cu microbuzul scolar. Lucrarile au costat 1.200.000 de lei.

 Recent au fost finalizate si lucrarile la amenajarea curții gradinitei de copii, din centrul comunei, langa primarie. Au fost plantati arbusti ornamentali, s-a pus gazon natural (tip rulou) si s-a amenajat un loc de joaca. Totodata, s-a mai făcut un loc in care copiii pot participa la cursuri in aer liber. Investitia s-a ridicat la 120.000 de lei, bani proveniti din bugetul local.

Însă planurile primarului Bogdan Țifui nu se opresc aici. Conform edilului, pe lista pe termen scurt cu viitoarele investitii in Farcasa, mai sunt:

  • Refacerea completa a curtii Scolii Gimnaziale Ioan Luca (Farcasa). Aceasta va fi acoperita cu beton amprentat, va exista o cale de rulaj plus o parcare pentru angajati, in care se va intra cu cartela de acces ce va activa o bariera. Costul estimativ al lucrarilor ar fi de 270.000 de lei, din bugetul local
  • Amenajarea unui loc de joaca modern in centrul comunei, langa fostul centru de informare turistica. Locul de joaca se va intinde pe nu mai putin de 800 de metri patrati si va fi pavat in intregime cu tartan turnat la fata locului. Pe langa echipamentele de joacă specifice (exemplu foto jos), locul mai este prevazut cu gard viu si o zona verde. Investitia va fi in valoare de aproximativ 400.000 de lei, tot din bugetul local

Au fost depuse proiecte si prin Programul National de Investii ”Anghel Saligny”, pentru care se asteapta aprobarea finantarii:

– retea (plus extindere) de apa si canal in satele Bușmei, Frumosu si Popesti

– asfaltare pe inca 8 km de drum comunal. Astfel 80% din drumurile din Farcasa vor fi drumuri moderne

 Ionut CORFU (foto- Flavius Corfu)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.