Medicul roman din Piatra- Neamt, Camelia Smicala, care indura cele mai crunte umilinte din partea statului finlandez, are nevoie de ajutor (VEZI DETALII AICI!). O petitie cu cat mai multe semnaturi va ajuta la sustinerea cauzei sale in Parlamentul European si la Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Finlanda nu este la primul abuz de acest gen, de aceea, este in atentia ONU pentru incalcarea drepturilor omului, iar pe 3 mai este chemata la ONU, pentru discutii pe marginea acestor acuzatii.
Potrivit informatiilor noastre, inca neconfirmate oficial, europarlamentarul Maria Grapini a fost informata seara trecuta cu privire la cazul Cameliei Smicala si saptamana viitoare va sustine cauza ei in Parlamentul European.
Semnaturile de pe petitie pot fi un argument in plus in pledoaria de la PE si ONU, pentru Camelia Smicala si pentru copiii sai.
Iata mai jos textul motiunii, cu detalii despre acest caz infiorator:
Dr Camelia Smicala a fost condamnata la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ca și-a permis sa susțină public ca este victima unor abuzuri ! Este acuzata ca ” s-a opus prin violenta autorităților ” care i-au luat abuziv cei doi copii minori și ii tin izolați de un an de zile , ingradindu-le drepturile ! Solicitam anularea unei hotărâri pe care o consideram injusta și prin care i se interzice acum inclusiv dreptul de a profesa ca medic !
Cei doi copii minori , Maria ( care are 10 ani) și Mihai ( 11 ani) , striga după ajutor, vor acasă, vor sa fie împreuna ( sunt in doua case de copii diferite ) și au scris inclusiv scrisori la ONU !
Autoritățile romane cunosc situația. Unii se implica. Iar cazul a ajuns inclusiv in atenția organismelor internaționale ! Pe 3.05 Finlanda e chemată la ONU tocmai pentru discuții care sa anuleze astfel de acuzații care se aduc ! Iată și scrisoarea unui deputat care explica nedreptățile și cere dreptate pentru Camelia și pentru copiii ei !
Un nou abuz al justitiei asupra unor cetateni romani
de data aceasta din Finlanda!
Semnalăm tuturor autorităţilor române un alt caz de încălcare gravă a drepturilor omului ale unui cetățean român: o mamă a trei copii – dna Camelia Smicală-Jalaskoski – ce locuiește în Finlanda – este victima unor grave abuzuri din partea justiției și poliției finlandeze, precum și a Serviciului de protecție a copilului din Finlanda – Lastensuojelu.
Poliția finlandeză a refuzat să facă cercetări asupra violenței domestice prin dnei Smicală-Jalaskoski i-a fost afectat – în 2010 şi 2016 – dreptul la viaţă şi la integritatea fizică; plângerile făcute la poliție atât împotriva fostului soţ finlandez, care a agresat-o, cât şi împotriva executorilor judecătoreşti – care au folosit masuri brutale, excesive si nenecesare în timp ce puneau în aplicare o sentinţă abuzivă a justiţiei – nefiind soluţionate! Mai mult chiar, reprezentanții Serviciului de protecție a copilului din Finlanda – Lastensuojelu – chemați și ei, conform procedurii finlandeze pentru apeluri din cadrul serviciului de urgență 112, au asistat impasibili,în vara aceasta, la agresarea celor doi copii şi a mamei care încerca să şi-i protejeze!
Comisia noastră a fost sesizata în cazul dnei Smicală, la apelul pentru susţinere adresat de domnia sa, autorităților române, apel din care prezentăm extrasele esenţiale:
”Timp de 8 ani protecția copilului şi poliția finlandeză au refuzat să ne asculte. Tatăl copiilor nu a plătit niciodată pensie alimentară și toți oficialii finlandezi ne-au agresat psihic, din motive de xenofobie, apărând tatăl, care ne-a agresat. Sistemul juridic finlandez a apărat tatăl, lui i s-a dat avocat din oficiu. Eu nu am primit avocat și nici copiii ( deși, potrivit legii finlandeze, aveau și ei acest drept!- n.n.)
Copiii au refuzat să-și vadă tatăl agresor și ca urmare, sistemul juridic finlandez m-a obligat să plătesc amenzi uriașe (două amenzi însumând 40.000 euro), chiar dacă eu nu m-am opus relației tată-copii. Cei trei executori judecătorești care au venit la noi acasă nu au prezentat nicio hârtie oficială, ci ne-au agresat pe mine și pe copii. Copiii au fost duși la casa de copii, fără nicio hotărâre oficială.. Consider că timp de 10 ani, oficialitățile finlandeze, din motive rasiste, au încălcat toate drepturile omului în cazul nostru, precum și legile finlandeze.”
Apreciem că, în cazul dnei Camelia Smicală-Jalaskoski, s-au încălcat grav drepturile omului, drepturi garantate de convențiile și tratatele internaționale la care Finlanda este parte semnatară, precum și cele garantate de Constituția finlandeză (art.6 și art.7) și de legislația finlandeză – cel mai grav dintre toate fiind refuzarea accesului la justiție de către autoritățile judecătorești, atât în cazul contestării amenzilor injuste, cât şi în cazul sentinţei nedrepte prin care i s-au încredinţat copiii fostului soţ.
După cum am fost informaţi recent de dna Smicală, instanţa care dăduse sentinţa nedreaptă prin care încredinţa copiii către tată, a decis – fără să-i fi permis dnei Smicală atacarea acesteia – să-şi anuleze sentinţa anterioară şi a hotărât încredinţarea copiilor către mamă. Din nefericire, în continuare, Serviciul de protecţie socială a copilului, Lastensuojelu, refuză să aplice ultima decizie a instanţei!…
Considerăm că au fost, de asemenea, violate următoarele articole din Convenția Europeană a drepturilor omului (Roma, 1950): art.5 – referitor la libertatea și integritatea persoanei, art.6 – referitor la asigurarea unui proces echitabil, precum și art.14 – referitor la discriminare, în funcție de originea etnică și sex, în acest caz.
De asemenea, apreciem că – în calitate de stat-membru al Uniunii Europene – Finlanda a încălcat FLAGRANT mai multe drepturi ale unui cetățean european, dna Smicală-Jalaskoski, ce sunt prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (2000), astfel: art.3 – dreptul la integritatea propriei persoane, art.6 – dreptul la libertate și securitate, art.20 – egalitatea în fața legii, art.22 – discriminarea pe bază de origine etnică și limbă, art.24 – drepturile copilului, art.47 – dreptul la un proces echitabil și art.48 – prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare.
În sprijinul celor de mai sus poate fi accesat site-ul
http://yle.fi/uutiset/academic_disputed_theory_used_in_child_custody_cases_violates_child_protection_law/8984022, aparţinând Televiziunii finlandeze – unde există ştirea referitoare la abuzurile la care a fost supusă concetăţeana noastră.
Considerăm că cetățenii români – care aparțin unui stat membru al Uniunii Europene ca și Finlanda – nu trebuie tratați ca nişte “cetățeni europeni de mâna a doua”, de aceea trebuie să cerem împreună autorităţilor finlandeze să respecte drepturile fundamentale ale românilor, în calitate de cetățeni europeni, precum și legăturile sacrosancte dintre părinți și copii.
Potrivit convingerilor noastre, este de datoria Românilor şi, mai ales, a celor din Diaspora să ia atitudine, ca și-n alte cazuri, faţă de aceste grave abuzuri la adresa unor cetățeni români comise de către justiția, poliţia şi Serviciul de protecție a copilului din Finlanda.
Deputat Mircea Lubanovici
Colegiul 3 Diaspora