Ziua a doua a ediţiei a XLIV-a ”Vacante Muzicale la Piatra- Neamt” programează două evenimente artistice. Dar şi debutul celor două cursuri de măiestrie – de muzică de cameră, coordonat de Verona Maier, şi de flaut, condus de Ion Bogdan Ştefănescu.

La începutul serii de luni, 3 iulie, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, publicul pietrean are ocazia de a se reîntâlni cu pianistul Andrei Gologan, fiul al urbei.
La ora 21:00, sub secularul turn al măreţului Domn Ştefan vor concerta, într-o formulă rodată în multe alte concerte, jazzmanii George Natsis, Nicu Patoi, Vlad Popescu şi Adrian Mircea Flautistu.

 Andrei Gologan s-a născut la Piatra-Neamț, în 1992, într-o familie care, deși nu activa în domeniul muzical, a încurajat iubirea sa pentru muzică, precum și talentul său. A primit primele lecții de pian la vârsta de 5 ani. Șase luni mai târziu interpreta deja piesele lui Czerny, Beethoven și Schumann pe scena școlii de muzică din orașul său natal.

În anii următori, și-a perfecționat educația muzicală prin studii cu pianistul Iulian Arcadi Trofin și a câștigat numeroase premii la concursuri pianistice de nivel național și internațional.

La vârsta de 14 ani, Andrei și-a făcut debutul orchestral alături de instrumentiștii Filarmonicii din Bacău. Au urmat numeroase spectacole solo și de muzică de cameră susținute în România, Italia, Scoția, Croația, Ucraina, Ungaria, Elveția, Austria și SUA.

În 2009, la doar 16 ani, a devenit student al Universității „Mozarteum Salzburg”, la clasa de concert a profesorului Pavel Gililov. După absolvirea liceului, în 2011, și-a început studiile de licență.

Andrei Gologan este câștigătorul a numeroase concursuri internaționale de pian, precum ”International Piano Competition in Memory of V. Horowitz” – Kiev, International ”Piano Campus” Competition – Paris, International ”Sigismund Thalberg” Competition – Napoli, ”Lions European Piano Competition”- Istanbul.

Andrei este bursier al Academiei Internaționale de Muzică din Principatul Liechtenstein și participă la cursurile și activitățile intensive ale Academiei.

Pop goes jazz”, redefineşte ideea ”importului” tematic în jazz din alte perimetre stilistice ale muzicii.  Nu este o opţiune nouă, însă originalitatea concertului vine din simultaneitatea stilurilor personale ale protagoniştilor, asamblate sincron în reformulări constructive ”jazzy” de secol XXI. Va fi o seară a alchimiei sonore, cu riffurile chitarei electrice completând ermetic soundul jazz în teme celebre.

GEORGE NATSIS este un muzician complex, cu un statut reformulat continuu şi exemplar în majoritatea apariţiilor sale artistice, deopotrivă în calitate de pianist, de orchestrator, de compozitor sau dirijor. Notorietatea lui, ataşată spectrului ”jazzy-pop” al muzicii de calitate, se probează ireproşabil într-un discurs pianistic foarte concentrat, robust, aşezat bine în timp, cu migală, mediat de un cumul de experienţe profesionale avut pe scena Sălii Radio, ca membru al Big Bandului Radio ori în alte formule jazz sau pop.

VLAD POPESCU este iniţiatorul Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio, „arhitectul ritmicii” de la teatrul „Act”, un artist promovator asiduu al tinerilor muzicieni, pe care îi îndrumă în calitatea sa de asistent universitar doctor al Departamentului Jazz şi Muzică Uşoară, al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală, a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Se exprimă artistic cu dezinvoltura tipică percuţioniştilor valoroşi, posedă o dinamică a ritmului foarte eficientă în genurile abordate, o tehnică instrumentală surprinzătoare, subtilitate armonică şi, în plus, nu ezită să experimenteze spaţiile ”noi” ale  percuţiei de secol XXI.

ADRIAN MIRCEA FLAUTISTU este unul dintre cei mai incisivi contrabasişti ai momentului, cu o spontaneitate aparte  în dezvoltarea improvizatorică, cu sunet rotund, clar şi foarte prompt în tempouri. Adrian Mircea Flautistu şi-a construit stăruitor propria viziune artistică, colaborările sale, alături de mari muzicieni de jazz din România, indicându-l drept cel mai solicitat contrabasist al momentului pe scena de jazz de aici.

NICU PATOI, un muzician care a mai cântat (alături de Berti Barbera) la „Vacanţe Muzicale”, este unul dintre  puţinii chitarişti autohtoni cu polivalenţă stilistică remarcabilă. Construieşte sonorităţi surprinzătoare, indiferent de genul pe care îl abordează. Este un muzician rafinat, apreciat pentru proiectele sale artistice, un ”trotter” al stilurilor adaptate chitarei.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.