In judetul Neamt sunt constituite, recunoscute, autorizate si  functioneaza 4 grupuri de producatori agricoli. Primul grup de producatori care a luat fiinta a fost “ACSZ Group” Roman, format in jurul SC Marsat Roman, condus de Vasile Balcan, directorul acestei unitati, grupul fiind profilat pe producerea si comercializarea cerealelor. Marius Plesca a infiintat un alt grup de producatori, Cooperativa “Agrodava”, profilat tot pe comertul cu cereale. Avem grup de producatori infiintat si in sectorul zootehnic: TAZ GRUP Neamt, profilat pe produse avicole , fiind condus de Dan Gradinaru. Vasile Balcan a pus bazele unui alt grup de producatori,  “Agrotec-Ulei Group” Roman, profilat pe producerea si comercializarea produselor oleaginoase. In noua alocare financiara europeana sunt avute in vedere si investitiile privind  incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, legal recunoscute.

Finantarea Grupurilor de producatori are ca obiective: adaptarea productiei si a produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei; introducerea in comun a produselor pe piata, pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros; stabilirea normelor privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii; realizarea unor activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum  sunt dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare si pentru protejarea mediului.

Grupurile de producatori care se incadreaza in categoria IMM-urilor, fiind recunoscute pentru urmatoarele sectoare: culturi de camp, horticultura; cresterea animalelor si pasarilor. Sprijinul nerambursabil va fi de 100%, dar nu va depasi anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani si respectiv 100.000 euro/an. Sprijinul nerambursabil se plateste sub forma de ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de cand  grupul de producatori a  fost recunoscut.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.