În urmă cu doar 2-3 ani, primăria Piatra Neamț era în pragul falimentului. Povara datoriilor acumulate de fostele administrații, era una covârșitoare, iar speranțele că se vor mai găsi bani și pentru investiții în oraș, erau aproape inexistente, de aceea, pronosticurile privind șansele ca administrația Carabelea să răzbească în condițiile existente la vremea preluării frâielor primăriei, erau extrem de rezervate.

Între timp însă, spre suprinderea multora, inclusiv a adversarilor politici, lucrurile s-au așezat pe un făgaș mai mult decât favorabil, și asta reiese din sumele pe care primăria a reușit într-un timp scurt, să le asigure pentru investiții, care inseamnă dezvoltare.

Astfel, primăria are în 2023 venituri duble la buget față de anul 2020, de aici și sumele mai mult decât generoase pentru investiții. Bugetul record al primăriei pentru investiții este de 307.075.000  lei, din care fonduri nerambursabile 231.000.000  lei, ceea ce reprezintă peste 75% din totalul bugetului de dezvoltare.

Investițiile din fonduri externe nerambursabile reprezintă 45,76% din totalul cheltuielilor bugetului local (504.725.460 lei) pe anul 2023 și 75,22% din totalul bugetului de investiții pe anul 2023.

Investițiile se axează în principal pe 3 direcții cheie, în domenii la care municipiul Piatra Neamț rămăsese mult în urmă: infrastructură, utilități, educație

Infrastructură rutieră. Deși șantierele din oraș provoacă un evident disconfort, coridoarele de mobilitate urbană la care se lucrează în aceste zile, cu termen de finalizare sfârșitul anului în curs, vor rezolva într-o bună parte problemele din traficul rutier și vor asigura condiții civilizate atât pentru șoferi cât și pentru bicicliști, dar și pentru sistemul de transport în comun

Utilități. Odată cu coridoarele de mobilitate urbană, s-au obținut fonduri și pentru schimbarea unei mari părți din rețeaua de distribuție a apei, investiții care nu au mai fost făcute în oraș, de zeci de ani de zile

Educație. Nu mai puțin de 10 școli din oraș au intrat în proces de reabilitate completă, de la modernizarea clădirilor până la dotări cu echipamente moderne

Toate aceste investiții cu fonduri europene, au fost gândite pentru a reduce decalalajul dintre orasele din România și orașele din Vestul Europei, ceea ce deja se întâmplă la Piatra Neamț.

De exemplu, Oradea a trecut prin aceleași neplăceri legate de disconfortul creat de șantiere, însă transformările rezultate au dat orașului o nouă față. Prin aceleași reforme trece acum și Piatra Neamț, dar investițiile se regăsesc pe termen lung, în calitatea vieții cetățenilor.

Situație comparativă între anii 2020/2023, privind bugetul orașului Piatra Neamț, pentru investiții:

Excedentul bugetar înregistrat la finele anului bugetar 2020 a fost în suma de 2.868.279,41  lei, iar excedentul bugetar înregistrat la finele anului bugetar 2022 a fost în suma de 20.544.228,39 lei.

Suma rezultată din excedentul bugetar din anul 2022 va fi folosită cu destinația – cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare.

Veniturile bugetului local au înregistrat o dublare a veniturilor, în anul 2020 ultimul buget aprobat  a fost în sumă de 228.596.130 lei, iar in 2023 bugetul aprobat este în sumă de 484.181.230 lei.

In anul bugetar 2022 UAT Piatra Neamt a incasat venituri din fonduri externe nerambursabile in suma de 29.412 .000 lei, iar la sfarsitul anul municipiul avea depuse cereri de rambursare(cu sume achitate din fonduri proprii si care ulterior se recupereaza din cereri de rambursare) in suma  de 8.944.000 lei.

I.C.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.