Transportul electric in comun devine istorie in judetul Neamt. De ieri, 18 iunie, a inceput demontarea retelei de transport folosita de SC Troleibuzul SA pana in luna septembrie 2019, cand troleibuzele au fost scoase de pe trasee, iar pe 1 noiembrie 2019, a fost retrasa concesiunea retelei pentru Troleibuzul SA.

Reteaua de cablu este in proprietatea Consiliului Judetean Neamt, iar contractul pentru demontare a fost atribuit catre Drupo SA, societate care apartine tot Consiliului Judetean Neamt.

Potrivit datelor furnizate de Bogdan Berariu (specialist marketing la Drupo SA), intreaga retea care trebuie demontata, cuprinde 38,6 km de cabluri de cupru, de la Savinesti pana in Piatra Neamt, cu tot cu cablurile de pe traseele din Piatra Neamt. Termenul de finalizare a lucrarii este de 180 de zile. Cablurile vor fi depozitate intr-un spatiu special amenajat la Drupo SA si deocamdata nu s-a stabilit daca vor fi valorificate. Plata pentru Drupo se face la metrul de cablu demontat. Berariu nu a putut preciza care ar putea fi cantitatea finala de cabluri care va ajunge in curtea Drupo (aceasta poate ajunge si pana la 5 tone/km), pe motiv ca reteaua prezinta grad de uzura diferit de la o portiune la alta si nu s-a putut face un calcul, insa potrivit estimarilor noastre, cantitatea totala de cupru ar putea depasi 150 de tone. Nici valoarea contractului pentru demontarea retelei nu a putut fi precizata. Berariu a cerut mai intai o cerere scrisa pentru a furniza informatia catre tvmneamt.ro, apoi a spus ca angajata Drupo care se ocupa de achizitii si care cunoaste cifrele exacte, nu este in localitate.

La ora actuală în lume există aproximativ 310 rețele de troleibuz în 47 de state. Cele mai multe se găsesc în Europa Centrală și de Est (fostele state socialiste), în statele CSI (fostele state ale Uniunii Sovietice), în China, Coreea de Nord, Italia și Elveția. În jur de 550 de rețele au fost dezafectate, mai ales în Europa de Vest, unde troleibuzele au cunoscut înflorirea în perioada anilor 1950 și 1960. În 30 de țări nu mai circulă nici un fel de troleibuze (sursa: wikipedia)

Ionut CORFU (sursa foto: facebook- Florin Zaharia)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.