Astazi, 4 decembrie, a avut loc o consultare online a primarului Andrei Carabelea, cu patronii din Sectorul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) din Piatra Neamt, unul dintre domeniile cel mai grav afectate de criza coronavirus. Conform mai multor mesaje ajunse la redactia tvmneamt.ro, participantii la consultare sunt extrem de nemultumiti, pentru ca nu au simtit un sprijin real, discutiile fiind fara nicio urmare concreta. ”A fost o consultare doar de dragul discutiilor. Problemele ridicate de noi au ramas fara niciun raspuns din partea primarului. De exemplu, in Piatra Neamt nu este reglementat nici acum comertul ambulant. Comertul ambulant ar fi o alternativa pentru o noi la actualele restrictii. Daca vrei sa vinzi produse alimentare cu o rulota special amenajata, nu poti sa mergi prin mai multe locuri din oras, decat daca platesti o taxa pentru fiecare loc in care opresti, deci esti nevoit sa ramai intr-un singur loc, insa asta nu se poate numi comert ambulant. Pentru a desfasura comert ambulant in baza unei singure taxe, trebuie o Hotarare de CL, care ar trebui initiata de primar sau de consilierii locali. Desi s-a ridicat aceasta problema, a ramas fara niciun raspuns clar, daca se va face sau nu”, spune unul dintre participantii la consultari.

O alta mare nemultumire a patronilor, este ca spatiile pentru amplasarea chioscurilor de alimentatie publica din oras, se dau pe ochi frumosi. De exemplu, taxa lunara pentru chioscurile amplasate recent in parcul central, este de 500 de lei pe luna pentru fiecare chiosc. Taxa este extrem de mica, pentru ca firma care le detine, este administrata prin interpusi, de doi angajati din primarie. Întreprinzatorii care nu au relatii in primarie si vor sa amplaseze in oras chioscuri similare celor din parc, trebuie sa plateasca taxe de cateva ori mai mari, insa le-ar fi imposibil sa supravietuiasca in conditiile actuale.

Prin urmare, consultarile de astazi au avut un efect mai mult negativ decat pozitiv, mai ales ca la sfarsitul intrevederii online, participantilor din HoReCa li s-a transmis sa voteze cu PNL duminica, daca vor sa se schimbe ceva.

Primaria Piatra Neamt a transmis in urma cu scurt timp un comunicat sec pe acest subiect, care confirma spusele celor din HoReCa. Din comunicat nu reiese ca s-ar fi ajuns la vreo concluzie, in baza careia se vor lua decizii pentru sprijinirea activitatii din industria de ospitalitate din Piatra Neamt.

Comunicat de presa, Primaria Piatra Neamt- Sprijin la nivel local pentru industria HORECA: ”Primarul Andrei Carabelea a avut astăzi o consultare cu reprezentanți ai domeniilor HORECA și Turism din Piatra-Neamț. Evenimentul s-a desfășurat on-line cu participarea a peste 40 de agenți economici din domeniul HORECA, dar și agenții de turism, ghizi de turism, furnizori de servicii dedicate turiștilor. Scopul întâlnirii a fost de a deschide un canal de comunicare activ cu actorii din domeniu, pentru a identifica problemele cu care se confruntă aceștia şi a stabili obiective concrete și modalitatea de colaborare pentru anul 2021.

”Primăria trebuie să fie în primul rând un facilitator al proiectelor și inițiativelor private și îmi manifest întreaga deschidere pentru acest lucru. Este nevoie de o mai bună coordonare a activităților din turism pentru a genera profit pentru agentii economici din domeniu, pentru a crea alternative de petrecere a timpului liber pentru localnici și turisti și pentru a crește durata sejurului turistic în Piatra-Neamț. Trebuie să fim pregătiți pentru scenariul ieșirii din pandemie, de aceea lansez provocarea ca în anul 2021 să avem pentru Piatra-Neamț un calendar de evenimente care să acopere cel puțin 80 la sută din totalul weekend-urilor” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Astfel de întâlniri se vor organiza și în continuare pe grupuri de lucru, pentru o mai bună prioritizare a obiectivelor și activităților. Totodată  se vor face demersuri pentru a pune bazele unei organizații de management al destinației la nivelul municipiului Piatra-Neamț și se va realiza o nouă strategie de dezvoltare locală a municipiului.”

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.