Dragos Chitic a anuntat astazi intr-o conferinta de presa ca mai multe proiecte pe fonduri UE ale Primariei Piatra Neamt, nu vor mai putea fi realizate dupa ce peste noapte, guvernul a transmis ca o mare parte din costuri trebuie suportata din bugetele locale. ”Spuneam saptamana trecuta faptul ca proiecte importante de dezvoltare pregatite de autoritatile locale din intreaga tara sunt in risc major de a nu mai putea fi finantate acum din fonduri europene din cauza incapacitatii actualilor guvernanti in gestionarea banilor alocati de Uniunea Europeana. Timp de doi ani ni s-a transmis sa facem proiecte pentru sunt bani si se vor incheia contracte de finantare pana la 140 % din alocare. Am fost o primarie harnica si responsabila si ne-am preocupat sa scriem proiecte asa cum ni s-a spus iar acum  ni s-a comunicat ca o parte dintre ele, daca mai vrem sa le realizam, sa le suportam din bugetele locale”, a declarat primarul Dragos Chitic.

Unul dintre proiecte a fost conceput cu doar 2% finantare de la bugetul local, iar acum, potrivit noilor ordine, primaria trebuie sa suporte peste 80% din costuri. ”Exemplul concret este chiar in sedinta de astazi cand din cauza bulversarii de catre guvernanti a programelor de finantare europene , pentru unele proiecte ar trebui sa majoram semnificativ contributia proprie pentru a mai fi implementate. Mai exact  proiectul privitor la Realibilitarea, modernizarea si dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi din Piatra Neamt in varianta initiala avea 98 % din finantare din partea Uniunii Europene si doar 2% era contributia municipalitatii pietrene dar dupa haosul creat de actualii guvernanti in gestionarea POR 2014-2020 ar trebui sa suportam din bugetul propriu 80.54 % din valoarea de 14 milioane de lei a proiectului ,adica peste 11 milioane de lei si doar 19.46 % din valoare sa mai primim din bani europeni. Ce proiect european mai pot fi  considerat acesta daca se solicita a fi platita cea mai mare parte din suma  din fondurile proprii ale comunitatilor”, a mai spus Chitic.

Acesta spune ca situatia devine problematica la nivel national, foarte multe primarii fiind afectate de noile reguli impuse de la centru. ”Toate proiectele europene pe care Primaria Piatra Neamt le-a depus in cadrul POR 2014-2020 au o cofinantare de doar 2% iar 98 % sunt bani europeni. Am inteles ca este deja agitatie la nivel national pe acest subiect, foarte multi primari din tara sunt nemultumiti si fac inca o data apel catre guvernanti sa corecteze aceasta greseala . In conditiile in care bugetele locale au fost saracite de masurile fiscale aberante ale actualilor guvernanti, fondurile europene reprezinta singura sansa pentru dezvoltarea comunitatilor locale”a precizat primarul Dragos Chitic.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.