Piatra Neamț rămâne din nou fără apă. Incompetența istorică a CJ Neamț și Apa Serv produce efecte în plină caniculă

Apserv a anunțat în această dimineață că oprește apa în aproape tot orașul Piatra Neamț, deși ne aflăm în plină caniculă, într-o perioadă cu temperaturi extreme. Motivul, eternele avarii. ”Pentru remedierea unei avarii la conducta magistrală a apei potabile, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situația neplăcută de a furniza apă cu presiune redusă existând și posibilitatea întreruperii temporare a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, începând de astăzi 04.08.2023, ora 09.00, până la data de 05.08.2023, ora 08.00 în Municipiul Piatra Neamț (…) Deși terminarea avariei (sic!) este estimata a se realiza în data de 04.08.2023, în jurul orei 18.00, având în vedere atât timpul necesar pentru încărcarea instalațiilor, cât și situațiile generate de inerția și reechilibrarea sistemului, procesul de reluare a furnizării apei cu presiune optima pentru toate zonele afectate se va realiza în data de 05.08.2023 începând cu ora 08.00”, anunță Apaserv, așadar, pietrenii rămân pe uscat cel puțin 24 de ore.

Site-ul Apa Serv este plin de anunțuri de întreruperi ale apei potabile, în aceste zile în care temperaturile sar constant de 30o C. Numai în această dimineață, în 4 ore, Apaserv a emis nu mai puțin de 10 anunțuri de oprire a apei. Orașul Piatra Neamț este lăsat din nou, în mijlocul verii, fără apă la robinet, lucru care devine în acest moment o problemă de sănătate publică, dar și una economică, pentru că sunt afectate grav unitățile de cazare și de alimentație publică. Cauzele reale pentru aceste întreruperi? Ar fi următoarele explicații:

Compania Județeană Apa Serv Sa Neamț este unicul operator de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare din județul Neamț, după cum reiese din Contractul de delegare încheiat în 10.08.2009. Apa Serv are dreptul exclusiv de a exploata, întreține și administra bunurile concesionate, investițiile privind reabilitarea bunurilor existente și cu extinderea ariei delegării, precum și dreptul de a utiliza infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de alimentare cu apă și canalizare delegat. Acest aspect este menționat și la Articolul 5, privind Serviciile: Apa Serv este cea care are dreptul și obligația de a se ocupa de lucrări de extindere și reabilitare.

După mai mult de 50 de ani în care nu s-au făcut investiții în infrastructura de apă și canalizare, timp în Apa Serv și-a dovedit incompetența și indiferența, lăsând pietrenii fără apă, în mijlocul verii zile la rând, Primăria Piatra-Neamț și-a asumat cea mai mare investiție în infrastructura de apă din oraș: schimbarea conductei magistrale de apă pe Bulevardul Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bulevardul Traian. Chiar dacă județul Neamț se află în topul UAT-urilor cu cel mai mare preț la apă, Compania Județeană Apa Serv, în toate comunicările avute cu Primăria Piatra-Neamț, ne-a transmis că nu are bani să schimbe conducta de apă din oraș.

O altă dovadă de management defectuos la Apa Serv, ar fi pierderea finanțării prin Programul Operațional Infrastructura Mare, care ar fi permis înlocuirea conductei magistrale care se sparge în aceste zile și lasă fără apă aproape un întreg oraș.

În ce privește de conducta de canalizare pentru ape menajere, despre care se aruncă în spațiul public diverse informații de tip știri false, și aceasta este tot responsabilitatea Apa Serv. Din 2013, de când a expirat durata de viață a acestei conducte de canalizare de pe Bulevardul Traian, ce demersuri a făcut compania Apa Serv pentru schimbarea acestei conducte? Ce fonduri a accesat sau a încercat să acceseze pentru a investi în infrastructura de canalizare, având această obligație?

Mai mult, de ce atunci când a emis avizul pentru desfășurarea lucrărilor pe coridorul de mobilitate Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, nu a menționat nimic despre existența rețelei de canalizare cu durată de viață expirată? În aviz este menționată conducta de alimentare cu apă, investiție pe care o face Primăria Piatra-Neamț, nu Apa Serv!

Concluzia ar fi cea de la începutul articolului: Incompetența istorică a CJ Neamț și Apa Serv produce efecte în plină caniculă

I.C.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Corfu, am sesizat o schimbare interesantă pe profilul FB al ex-presedintei PSD Roman, orientala Bulai Oana. Aproape că nu-ți dai seama din ce partid face parte. Uitați-vă că pentru majoritatea postărilor, pe coperți, imagini, texte, nu mai apare sigla\trimiterea către partidul al cărei membră este, PSD. Interesant, e un mesaj inclusiv pentru partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.