Actualizare stire- 18 iunie: În urma acțiunii organizate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. –  B. T. Neamț, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, la data de 17 iunie a.c., magistrații au dispus față de 4 persoane măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. De asemenea, față de 2 persoane, procurorul a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, informeaza IPJ Neamt.

Stirea initala: Inca 4 membri ai clanului Capra au fot retinuti de DIICOT dupa o razbunare ca in vestul salbatic. Dupa arestarile din luna mai, acestia au facut presiuni asupra uneia dintre victimele clanului, pentru ca aceasta sa-si schimbe declaratia data in fata anchetatorilor, se arata intr-un comunicat DIICOT. Pentru asta au folosit minori, acestia amenintand partea vatamata de mai multe ori cu moartea. Totul a culminat pe 15 iunie, cand vazand ca actiunile de intimidare nu au rezultat, mai multe rude ale celor arestati in luna mai, au pus la cale o razbunare crunta, asteptandu-l pe barbat langa locuinta din cartierul Speranta, apoi intrand peste acesta in casa.

Comunicat DIICOT: După pronunţarea acestei soluţii (n.red. din luna mai) de către instanţa de judecată, rudele inculpaților au început să ameninţe părţile vătămate şi martorii, pentru a-şi retrage plângerile penale cât şi pentru a retracta declaraţiile date în faza de urmărire penală. Este de precizat că, la comiterea infracțiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal.

La data de 21.05.2020, inculpatul L.M.L., prin intermediul unor rude, i-a impus unei părți vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. În cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracțional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa.

De asemenea, la data de 30.05.2020, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori din cauza menţionată şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Cu această ocazie, minorii i-au ameninţat pe martori că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele.

La data de 15.06.2020, în jurul orelor 22:30, 7 persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa, de pe raza municipiului Piatra Neamţ, cu intenţia de a-i aplica o corecţie unei părți vătămate, întrucât considerau că acesta este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului infracțional. În baza acestei rezoluţii infracţionale inculpaţii au aşteptat partea vătămată şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii.

În timpul incidentului aceştia i-au sustras părţii vătămate un telefon mobil şi o suma de 2000 de lei. Profitând de un moment de neatenţie a agresorilor, partea vătămată a reuşit să fugă în locuinţa sa, fiind urmărit de către inculpaţi. Deoarece aceștia forţau uşa de acces a imobilului, partea vătămată a sărit pe geam şi s-a ascuns în vecinătatea blocului. Inculpaţii, forţând uşa, au pătruns în locuinţă unde au lovit-o şi pe concubina părţii vătămate, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei.

În cursul zilei de astăzi, 4 inculpați vor fi prezentați Tribunalului Neamț cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț și Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Neamț, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Neamț și al jandarmilor din cadrul IJJ Neamț.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Dupa aceasta ultima isprava a celor care de ani de zile terorizeaza cartiere intregi din Piatra Neamt, ramane intrebarea, de ce barbatul care a fost la un pas sa fie omorat de infractori, nu a fost protejat de autoritati (procurori), stiind ca acesta, pe langa parte vatamata, este si martorul cheie care ar putea infunda pentru multi ani de zile grupul infractional organizat. Si daca tot a fost lasat sa se descurce cum poate, unde erau fortele de ordine care ar fi trebuit sa asigure linistea si ordinea publica in cartierul Speranta, la ora la care indivizii astia bateau oameni, rupeau usi si intrau peste victime in case? Raspunsul nu este decat unul: in tot orasul Piatra Neamt, ordinea si linistea publica sunt asigurate pe timp de noapte de 2, maximum 4 politisti. Si asta se intampla de peste 10 ani de zile.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.