Dupa valul de nemultumiri iscat in Piatra Neamt odata cu taierea a peste 100 de castani, considerati simbolul orasului, Primaria anunta cu surle, tobe si poze, ca se planteaza altii in loc. ”A început acțiunea de plantare a castanilor tineri care vor lua locul vechilor castani, afectați de boli și de cei peste 100 de ani care s-au scurs de la plantarea lor. S-a început plantarea pe strada Ștefan cel Mare, urmând ca ulterior să se continue pe celelalte străzi unde castanii au fost îndepărtați, făcând astfel posibilă plantarea celor tineri”, transmite primaria, unde in alta parte, decât pe facebook, reteaua de socializare unde primarul a facut un sondaj in urma caruia s-a desfiintat parcul ZOO.
Conform datelor furnizate de primarie pe facebook, castanii plantati ieri, cresc 0,5m pe an si pot ajunge la inaltimea de 12 metri. ”Puieții achiziționați au în prezent în jur de 5 m, vârsta de 15 ani și au fost altoiți de 10 ani. Cu o creștere de 0,5 m pe an, castanii pot atinge înălțimea de 12 m, iar durata de viață va fi de până la 150 de ani”, zice primaria.
Avand deja 5 metri inaltime, se poate deduce ca pana vor semana un pic cu castanii taiati, vor mai trece cel putin inca vreo 12 ani. Nu stim insa de unde-si iau informatiile cei din ”Echipa Carabelea”, dar un castan cum erau cei tăiați ajunge pana la aproximativ 20-25 de metri. Asta inseamna ca va fi nevoie de vreo 30 de ani pana ce pietrenii se vor putea mandri din noua cu castanul-simbolul orasului. Totodata, primaria ar trebui sa explice de ce au fost taiati vechii castani, daca acestia (sau macar o parte dintre ei) mai aveau vreo 50 de ani pana la limita de viata.
De la festivitatile de plantare de ieri, nu puteau lipsi pozele. In cadru au bagat capul primarul Carabelea, șeful lui (de cabinet), Liviu Harbuz, recent numit in functie si viceprimarul USR, Marius Irimia. Inginer silvic de meserie, acesta spunea despre castanii taiati, ca erau asa de putrezi, incat lemnul de lucru rezultat dupa taieri, va fi folosit pentru confectionarea de mobilier stradal (Vezi AICI Viceprimarul Irimia recunoaște că se taie și castani sănătoși, buni de lemn de lucru)
Castanii care vor fi plantati in urmatoarea perioada in oras, costa in total, aproximativ 100.000 de lei.
Ionut CORFU
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.