Primaria Piatra Neamt transmite intr-un comunicat de presa ca nu va pune in aplicare solicitarea Prefecturii, de a revoca Hotararea de CL din 21 decembrie 2020, prin care a fost ales viceprimarul Alin Lehadus. Prin urmare, Prefectura va apela la instanta de judecata, dupa cum a declarat deja prefectul George Lazar. ”Instituția Prefectului Județului Neamț, comunică Primăriei Municipiului Piatra Neamț în data de 25.02.2021, adresa nr.5939/24.02.2021, având ca obiect executarea procedurii prealabile asupra HCL nr.334/21.12.2020 privind alegerea viceprimarului Alin-Ștefan Lehăduș, prin care solicită Primarului, Secretarului General și spre știința Consiliului Local, inițierea unui proiect de hotărâre pentru revocarea HCL nr.334/21.12.2020.

          În motivarea demersului mai-sus menționat, se invocă încălcarea prevederilor Codului Administrativ art.152 alin.2 și art.204 alin.2 și 3. Raportat la solicitarea Instituției Prefectului, considerăm că operațiunea de revocare a actului administrativ supus verificării, nu poate fi efectuată în condițiile cerute de Prefect, deoarece respectivul act administrativ a intrat în circuitul civil, acesta producându-și efectele de la data comunicării.

          Instituția revocării actelor administrative este reglementată prin Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, respectiv art.1 alin.6, care prevede faptul că: ”actul administrativ pretins nelegal, nu mai poate fi revocat de către autoritatea publică emitentă, în situația în care actul a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”.

          Totodată, operațiunea revocării este tratată și în conținutul art.7 alin.5 din același act normativ, unde se reiterează faptul că revocarea nu este posibilă în cazul actelor administrative, care au intrat în circuitul civil.

          Având în vedere impedimentele de ordin legal mai-sus prezentate, vom formula în același sens răspunsul către Instituția Prefectului Județului Neamț.

          Cu privire la somația depusă de grupul de consilieri locali PSD, PMP și ALDE în cursul zilei de astăzi, prin care se solicită, de asemenea, inițierea unui proiect de hotărâre având ca obiect aceeași operațiune administrativă a revocării, apreciem că impedimentele legale privitoare la imposibilitatea revocării unor acte administrative intrate în circuitul civil sunt aplicabile și în această situație.

          În încheiere, având în vedere faptul că esența divergenței de opinie constă în modalitatea diferită de interpretare a unor texte de lege, considerăm că instanța este cea mai în măsură să se pronunțe și să tranșeze de o manieră obiectivă aspectele aflate în divergență.

           Punctul de vedere prezentat aparține Secretarului General al Municipiului și Primarului, iar în situația în care Consiliul Local nu împărtășește această opinie, în virtutea dreptului de inițiativă legislativă prevăzut în Codul Administrativ, poate iniția oricând proiecte de hotărâre având ca obiect aprobarea celor solicitate în somația depusă de grupul consilierilor locali” se arata in comunicatul de presa la Primariei Piatra Neamt.

Reamintim ca prefectul judetului Neamt, George Lazar, a transmis ieri Primariei Piatra Neamt, o decizie prin care cere revocarea Hotararii de CL de pe 21 decembrie, in urma careia, Alin Lehadus (Pro Romania) a fost ales viceprimar al municipiului Piatra Neamt. Cererea prefecturii catre primarie, vine dupa ce la sesizarea unui partid politic, s-a constatat ca la sedinta respectiva, a participat si a si votat Liviu Harbuz, desi își daduse demisia din Consiliul Local.

O sesizare a fost inaintata Prefecturii Neamt si pentru sedinta de CL de pe 17 februarie, cand a fost ales al doilea viceprimar, Marius Irimia (USR). Si la aceasta sedinta a participat si a votat Liviu Harbuz, al carui mandat de consilier local a incetat din momentul demisiei din luna decembrie. Cele doua cazuri sunt trase la indigo, deci inevitabil, Prefectura va cere primariei sa revoce si aceasta hotarare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.