Zeci de dispensere cu dezinfenctant montate de primarie in scarile de bloc din Piatra Neamt, au fost furate sau distruse in cateva zile de la montarea lor, anunta primaria Piatra Neamt, intr-un comunicat de presa. Primarul Dragos Chitic face un apel la cetateni sa utilizeze cu responsabilitate dispozitivele montate de administratie si anunta ca masurile pentru prevenirea raspandirii coronavirus, vor continua.

Dragos Chitic: Continuam sa fim  mobilizați la maximum pentru prevenirea infectării populației cu noul coronavirus și ajutorarea persoanelor vulnerabile!

Va reamintesc ca am finalizat montarea  tuturor dispenserelor cu dezinfectant pentru cele 1806 scari de bloc din Piatra Neamt. Rog cetatenii orasului care locuiesc la bloc sa utilizeze cu responsabilitate aceste dispozitive care sunt pentru toti locatarii din scara de bloc. Pentru ca am primit cateva semnale negative legate de acest subiect, saptamana aceasta am contactat toate asociatiile de proprietari pentru a inventaria problemele si a le rezolva. In urma raspunsurilor primite de la presedintintii asociatiilor de proprietari situatia centralizata se prezinta astfel:

-23 dipensere sustrase

-18 dispensere vandalizate

-4 nu au fost montate

-14 s-au defactat in urma utilizarii

Au fost si situatii in care dispenserele nu aveau dezinfectant si s-au umplut.Astazi s-au montat cele 4 dispensere in scarile de bloc omise, au fost verificate dispozitivele defecte pentru remediere sau inlocuire si s-a facut o noua umplere cu dezinfectant acolo unde acesta s-a consumat .Dipenserele sustrase sau vandalizate vor trebui inlocuite de catre asociatiile de prorietari .

– In mod normal, asa cum am constatat la multe dintre scarile de bloc, daca dezinfectactul este folosit cu responsabilitate poate sa ajunga o perioada de 14 zile sau chiar mai mult. Rog asociatiile de proprietari sa solicite locatarilor sa utilizeze aceste dispozitive responsabil , sa le verifice periodic si dupa golirea lor, incepand de saptamana viitoare sa le reumple cu solutii dezinfectante.

Am  finalizat  dezinfectia la toate cele 1806 scari de blocuri de locuințe din Piatra Neamț,  intr-o prima etapa si am demarat incepand de luni a doua etapa de dezinfectie pentru toate scarile de bloc din Piatra Neamt, operatiune care se intinde pe parcursul a 10 zile. Vom continua cu cate treceri va fi necesar la fiecare scara de bloc pana la sfarsitul acestei epidemii. Solutia folosita pentru dezinfectarea scarilor de bloc este un biocid omologat de Ministerul Sanatatii si nu este perioculos pentru oameni.

Spălăm străzile zilnic cu dezinfectant, într-un program etapizat care cuprinde fiecare cartier al orașului. Solutia folosita pentru spalarea strazilor contine detergent si o substanta pe baza de clor, un biocid omologat de Ministerul Sanatatii iar operatiunea este realizata cu societatea Consiliului Local, salubritas , specializata si acutorizata pentru operatiuni de dezinfectie.

?Dezinfectăm zilnic spațiile publice stradale prin pulverizare de solutie dezinfectanta, inclusiv trotuarele, etapizat, pe cartiere, conform urmatorului programul valabil atat pentru dezinfectia spatiilor stradale cat si pentru spalarea strazilor:
luni – cartierul Precista
marți – zona Centru
miercuri – cartierul Mărăței
joi – cartierul Dărmănești
vineri – cartierele 1Mai, Vânători, Speranța, Văleni (inclusiv Aleea Tineretului și Ștrand), Gara Veche, Fermelor, Ciritei.

Nu realizam dezinfectie stradala si spalarea strazilor in zilele cu precipitatii sau temperaturi mai scazute de 4 grade celcius, asa cum a fost xcazul in ziua de marti ,  si din acest motiv programul prezentat ar putea suferi modificari.
Dezinfectăm zilnic spațiile municipalității accesate de cetățenii orașului: Piața Centrală și piețele de cartier, cladirea Forum Center etc.
Oferim zilnic hrană și produse de igiena personală, persoanelor aflate în carantină în Piatra Neamț, sprijinim persoanele aflate în autoizolare care au nevoie de ajutor.
Ne deplasăm zilnic, prin asistenții sociali, la persoanele vârstnice pentru a le ajuta. Am distribuit peste 300 de pachete cu produse alimentare donate de firme sau asociații umanitare, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, cu venituri reduse, fără aparținători și cu probleme de sănătate.

Am afișat la fiecare scară de boc și în locurile publice pliante informative cu măsurile de autoprotecție și cu numerele de telefon utile, puse la dispoziție pentru populație, în această perioadă.

Pe durata Stării de Urgență, am pus la dispoziția cetatenilor din Piatra Neamt  două linii de informare telefonică:
1. Call Center „Seniori 65+” ce poate fi apelat la următoarele numere:
0748146781 – program non stop
0748146754 – program non stop
Pietrenii cu vârsta de peste 65 ani, care nu au susținători, pot solicita la aceste numere de telefon ajutorul asistenților sociali din cadrul Primăriei Piatra-Neamț. De asemenea, persoanele care cunosc astfel de cazuri le pot recomanda tot la aceste numere de telefon.
2. Info Line Piatra-Neamț ce poate apelat la următorul numar de telefon:
0748146809 – program zilnic 08 – 22
Pietrenii pot apela acest număr pentru a afla informații referitoare la activitatea administrației locale pe perioada stării de urgență și la serviciile oferite de către aceasta. precum și informații referitoare la măsurile de prevenție a infectării cu noul coronavirus.

>La nivelul municipiului Piatra Neamt in aceasta perioada resursele bugetare le directionam cu prioritate pentru buna gestionare a actualei crize medicale, pentru prevenirea infectării populației, pentru tratatrea corespunzatoare a pacienților din spitale, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, a mediului de afaceri din județul Neamț și a salariaților afectați.

Am renuntat la sumele alocate unor investitii care nu sunt urgente, am renuntat la sumele alocate unor manifestari artistice , culturale sau de alta natura, redirectionand acesti bani pentru nevoile momentului. Traversam o perioada dificila, in care incasarile la bugetul local vor scadea si trebuie sa dam dovada de responsabilitatea in cheltuirea banilor publici alocand resurse financiare acolo unde este mai multa nevoie, in lupta cu coronavirusul si sprijinirea populatiei afectate de aceasta criza sanitara profunda.

Saptamana aceasta presedintele Romaniei , domnul Klaus Iohaniis, a prelungit starea de urgenta pana in Starea de urgenta pana in 14 mai.Asadar perioada de criza sanitara continua, suntem inca pe o panta ascendenta , nu trebuie sa ne relaxam ci sa continuam sa fim in alerta pentru a evita infectarea.
Reamintesc faptul ca depinde mult prevenirea și limitarea infectării și de fiecare dintre noi. Măsurile de igienă personală și respectarea regulilor stabilite pentru evitarea infectării cu noul coronavirus reprezintă una dintre cele mai bune soluții de autoprotecție.
Vă rog să stați în casă, să respectați regulile de autoprotecție, să evitați contactul direct cu alte persoane, să respectați deciziile luate de autorități și să nu ieșiți din casă decât în perioadele permise și doar dacă este absolut necesar. Asa cum am mai spus, sănătatea și siguranța cetățenilor reprezintă, în această perioadă, prioritatea zero pentru municipalitatea pietreană, orice altă activitate este trecută într-un plan secundar.
Anul acesta vom sarbatori impreuna Pastele in conditii cu totul speciale, restrictive dar necesare. Va rog sa intelegem situatia cu totul deosebita din acest an, sa dam dovada de responsabilitate si  respectam deciziile luate de autoritati si in aceste zile de sarbatoare pentru a preveni infectarea cu coronavirus si o crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri.Daca vom face acest lucru putem sa scurtam perioada actualei crize si sa revenim mai repede la o viata normala.

Sărbătoarea Învierii Domnului să vă găsească bine și sănătoși! Lumina Sfânta să vă pătrundă în suflet, să vă aducă bucurie și încredere că va fi bine! Paște fericit si multa sanatate tuturor!

I.C.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Neamuri proaste de romani infecți și nesimtiti care ar trebui prinși bătuți de să îi ia naiba și pe urmă închiși măcar un an…….nu cu suspendare ci execurare….poate , poate sior mai reveni din nesimțire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.