Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a povestit ieri cu lux de amanunte in fata instantei, despre cum a intermediat prin trafic de influenta o ”afacere” din care Sorin Blejnar, fostul sef ANAF s-a ales cu 12.513.894 de lei (peste 2,5 milioane euro), spaga totala fiind in cuantum de peste 3 milioane de euro. El a aratat cum a intervenit direct la Blejanar, pentru ca firma Romsys sa primeasca mai multe contracte cu ANAF.

Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a fost audiat marţi în calitate de martor în dosarul în care Sorin Blejnar este judecat pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horaţiu Berdilă, pentru a acorda contracte firmei Romsys.

Fostul primar a spus în sala de judecată că, în primăvara anului 2011, a fost contactat de reprezentantul firmei de IT Romsys, Horaţiu Berdilă, prin intermediul unui cunoscut – Dan Grigoriu, care l-a rugat să îi facă legătura cu cineva din conducerea ANAF, ştiind că la ANAF se vor face licitaţii pentru contracte de informatizare şi este dispus să dea un comision de 15-20% pentru a câştiga.

“Cunoşteam că în ANAF sunt funcţionari care ar putea să îl sprijine. L-am sunat imediat pe Sorin Blejnar, care se afla la un restaurant. M-am deplasat acolo cu un autoturism şi am constatat că era la masă cu Codruţ Marta. M-am retras cu Blejnar la altă masă şi i-am transmis oferta lui Horaţiu Berdilă de a achita un comision de 15-20% din contracte. Am stabilit să vin cu Berdilă peste o săptămână la biroul lui Blejnar. Ulterior, am ajuns la biroul lui Blejnar, unde se afla şi Codruţ Marta. Horaţiu Berdilă a reiterat propunerea, însă nu a mai spus procentul de 15-20%, ci 20%. Blejnar a sunat pe interior la Dan Stroe (fost director în ANAF – n.r.), care a venit la el în birou. A rămas ca Berdilă şi Dan Stroe să pună la cale o strategie pentru încheierea contractelor”, a explicat Gheorghe Ştefan.

El a adăugat că, în vara anului 2012 sau 2013, se afla în concediu la Nisa, unde s-a întâlnit întâmplător cu Blejnar.

“Ne-am întâlnit întâmplător în zona pietonală din Nisa. Blejnar a spus din proprie iniţiativă că a rezolvat problema cu Romsys şi a dat de înţeles că au fost achitate comisioanele. Întors în ţară, am avut o discuţie cu Horaţiu Berdilă, iar acesta mi-a spus că a achitat în totalitate comisioanele. Dacă nu îmi spunea Blejnar la Nisa nici nu aş mai fi ştiut dacă aceste contracte s-au încheiat sau nu. Bănuiala mea e că a făcut referire la această chestiune la întâlnirea de la Nisa pentru că şi eu aş avea de încasat vreun comision, ceea ce nu era cazul. (…) Îmi făceam vacanţele la Nisa, pentru că fata mea era acolo. (…) Din câte am înţeles era şi soţia lui Blejnar. Mai erau prezenţi patronul hotelului Irisa şi soţia acestuia, dar şi Mircea Sandu”, a declarat Gheorghe Ştefan.

Întâlnirea de la Nisa dintre Blejnar şi Gheorghe Ştefan a fost confirmată şi de o martoră sub acoperire, audiată marţi la tribunal.

“Mă aflam în oraşul Nisa în vara anului 2012, în concediu cu domnul Gheorghe Ştefan. Acesta s-a întâlnit întâmplător cu Blejnar, care i-a spus că şi-a rezolvat problema cu Berdilă. Eu nu ştiam cine este Berdilă la momentul respectiv. Blejnar l-a întrebat pe Gheorghe Ştefan dacă şi-a rezolvat şi el problema cu Berdilă, iar acesta a spus că nu ştie, dar va verifica la întoarcerea în ţară. L-am întrebat pe Gheorghe Ştefan cine este Berdilă şi el mi-a spus că este proprietarul companiei de IT Romsys, care are contracte cu ANAF. De la domnul Ştefan am aflat că anumite comisioane din acele contracte mergeau către Sorin Blejnar”, a spus martora.

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pe 16 decembrie 2016, fiind acuzat de DNA că, în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.

“Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip ‘fantomă’ controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, arată DNA.

Procurorii spun că, din această sumă de bani, lui Blejnar i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei.

Sorin Blejnar a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în iulie 2014, în dosarul “Motorina”, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, în care a primit în primă instanţă o condamnare de 5 ani închisoare cu executare.

Ionut CORFU (sursa: stiripesurse.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.