Comisarii pentru protectia consumatorilor din Neamt il sfatuiesc pe Mos Craciun sa verifice cu foarte mare atentie jucariile pe care le va oferi copiilor, astfel incat sa fie adecvate varstei fiecaruia dintre cei mici si sa nu le puna viata in pericol. Verificarile intreprinse de reprezentantii Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor din Neamt la agentii economici care comercializeaza jucarii, atat direct cat si online, au scos la iveala o serie de abateri de la cerintele legale de siguranta.  Au fost identificate inclusiv pistoale cu bile, produse periculoase care prezinta risc de ranire a utilizatorilor, motiv pentru care s-a dispus masura de retragere definitiva de la comercializare. La controalele premergatoare sarbatorilor de iarna s-a constatat, cu precadere, lipsa avertismentelor generale de pe cutii, respectiv avertismente privind varsta pentru care se adreseaza jucaria, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a tuturor celor mentionate, cat siabateri privind cerintele speciale de siguranta.

Comunicat ANPC

” La unii agenti economici din Neamt au fost identificate jucarii insotite de informatii contradictorii privind varsta minima a utilizatorilor, respectiv masinute la care avertismentul original privind varsta minima recomandata indica 5 ani, iar traducerea  3 ani. Au fost depistate si jocuri avand in marcarea originala ca varsta recomandata 8+, iar in traducere varsta minima 3 ani. De asemenea, s-au constatat abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati. La comercianti din judetul Neamt, echipele de control au identificat si papusi fara a avea marcat numarul unic de identificare, respectiv tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare pe fiecare jucarie, pe ambalajul lor sau intr-un document care le insotea”

La nivel national, s-au depistat abateri de la prevederile legalela  559 agenti economici din cei 770 controlati, reprezentand 72,59 % din total. Pentru abaterile constatate, operatorii economici gasiti cu nereguli au primit amenzi contraventionale si avertismente, iar in unele cazuri s-au dispus masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare ori etichetare. Comisarii pentru protectia consumatorilor ii atentioneaza nemteni sa achizitioneze jucarii numai din magazine sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea neaparat nevoie in caz de reclamatie. Foarte important este ca potentialul cumparator sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si avertismentele specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana; sa respecte intocmai aceste instructiuni si precautii. Orice reclamatie legata de o jucarie achizitionata trebuie semnalata mai intai vanzatorului magazinului de la care a fost cumparata si in caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.