La Politia Locala Piatra- Neamt mocnesc de ani buni niste scandaluri care au mai rasuflat uneori in presa locala, dar care nu vor mai putea fi tinute in frau prea mult timp si se pare ca deja buba incepe sa se sparga. De la salarii incasate ilegal si pana concursuri anuntate apoi anulate pentru a se face loc unor ”pile”, problemele institutiei intretinute cu bani publici, sunt multe si grave.

In acest context, purtatorul de cuvant Dragos Stefan (o alaturare de nume parca predestinata) a demisionat la inceputul anului 2018. Desi directorul Eugen Pancu sustine ca acesta a plecat din cauza unor probleme personale, informatiile noastre sunt altele.

Dragos Stefan este consilier juridic la Primaria Piatra- Neamt si in 2016 a prestat consiliere juridica si pentru Politia Locala printr-un contract pe un PFA, desi in acelasi timp era angajatul primariei. Intr-un interval de peste un an, Dragos Stefan a incasat de la Politia Locala aproximativ 80.000 de lei. Ca sa poata face contract cu PFA Dragos Stefan, institutia amintita a inscenat organizarea unui concurs pentru postul de jurist, apoi l-a anulat si s-a spus ca nu s-a prezentat nimeni asa ca s-a apelat la solutia contractului cu PFA-ul pentru ca trebuia musai un jurist.

Inspectorii Curtii de Conturi au fost de alta parere si au considerat ca suma incasata de PFA Dragos Bogdan este de fapt un prejudiciu adus Politiei Locale si a trebuit inapoiata.

Dupa acest episod, Dragos Stefan este angajat la Politia Locala pe postul de purtator de cuvant. Deci cineva nu putea respira fara el in cladirea politiei si trebuia tinut acolo cu orice pret. Gurile rele spun ca angajarea s-a facut pentru ca omul sa nu ramana cu bugetul gaurit, adica pentru a-si recupera suma considerata prejudiciu.

Numai ca el incasa un salariu de peste 4.000 de lei fara a se prezenta la serviciu, ceea e cam ilegal. Potrivit unor surse, exista probe si martori care arata ca Dragos Stefan nu venea cu zilele la serviciu, sau daca venea, nu statea mai mult de o ora, doua sau trei. De asemenea, exista probe care demostreaza ca in condica de prezenta apare semnatura lui desi in momentul semnarii, acesta era in cu totul alta parte.

Asa ca la sfarsitul anului trecut (2017) la DNA Bucuresti a ajuns o plangere (denunt) care a fost trimisa spre solutionare catre DNA Bacau. In plangere apare numele directorului Eugen Pancu si al purtatorului de cuvant, Dragos Stefan. Potrivit surselor noastre, cei doi sunt acuzati de presupuse falsificari de semnaturi pe condica de prezenta, sustragere de documente din birourile altor politisti locali si desigilarea fara drept a unor plicuri cu documente interne pentru a cauta informatii compromitatoare despre anumiti angajati care trebuiau ”executati” pentru ca aveau gura cam mare.

Este posibil ca la baza demisiei sa fi stat si aceasta plangere despre care Dragos Stefan ar fi aflat, dar sursele noastre dau ca sigur faptul ca demisia a venit dupa ce directorul Pancu i-ar fi spus ca nu se mai poate continua asa, adica daca vrea salariu, chiar trebuie sa vina la serviciu. Pancu ar fi recurs la acest gest dupa ce personalul de la Contabilitate ar fi refuzat sa mai acopere ilegalitatile dar si dupa ce a aflat de denuntul de la DNA.

Eugen Pancu, intr-o discutie telefonica avuta astazi cu noi, a negat toate aspectele relatate, ba mai mult, intr-un mod mai mult sau mai putin voalat ne-a atras atentia ca putem raspunde in fata instantei pentru informatiile pe care le publicam. In ultimul an, Eugen Pancu este al patrulea director platit din bani publici care isi arata intentia de actiona tvmneamt.ro in judecata, pentru ca este deranjat de dezvaluirea combinatiilor facute pe banii contribuabililor.

Ca de obicei, nu ne intimidam deloc dupa insinuarile sefului politistilor locali si in mod sigur vom continua cu astfel de articole, pentru ca nu ne place deloc sa vedem cum hotii striga ”Prindeti hotii!”. In ceea ce priveste Politia Locala, in zilele urmatoare vom reveni cu articole care nu-i vor placea deloc domnului Pancu, despre multe alte lucruri deloc la locul lor care se intampla la Politia Locala Piatra-Neamt. Pentru noi conteaza mai mult sa stie toata lumea pe ce se duc purcoaie de bani din taxe si impozite, decat daca ne intenteaza 250 de procese un bugetar sau altul.

La mijlocul anului 2017 a circulat intens zvonul ca Dragos Chitic ar fi fost la un pas sa-l demita pe directorul Politiei Locale insa intre timp, din motive pe care putem doar sa le banuim, Pancu a fost reevaluat si Chitic s-a razgandit. La vremea respectiva, paharul se cam umpluse dupa ce doi politisti locali ar fi amendat pe cine nu trebuia chiar daca s-au dat niste telefoane pentru a-i face sa se razgandeasca. Acestia au fost pedepsiti luandu-li-se masina de serviciu si pusi sa mearga pe jos sau cu masina proprie, pe benzina lor.

Pentru impartialitate, mai trebuie spus ca la DNA a mai fost depusa cel putin o plangere cu privire la presupuse infractiuni comise de conducerea Politiei Locale, insa dosarul a fost clasat de procurori. Unii sunt de parere ca in acest caz, procurorii au fost dusi de nas.

P.S. Remintim ca potrivit bilantului Politie Locale, in 2017 institutia a vut un buget de peste 1.100.000 de euro si se pare ca acestia nu sunt singurii bani care ajung de la primarie in conturile acestei institutii. Vom publica un exemplu in acest sens, cu fapte care dupa toate indiciile, s-ar putea lasa cu dosar penal pentru deturnare de fonduri.

Ionut CORFU

 

 

3 COMENTARII

  1. mai exista niste plangeri si la parchetul general , pasate la parchetul de pe langa tribunalul neamt , pasate la DIICOT ( fiind vorba si despre droguri ) .
    acelasi obicei , ameninarea cu raspunderea penala , facuta tocmai de penali . intrebati de agentii strechie si diacon , despre dosarul penal din 24.08.2016 .
    au unii niste declaratii de avere neconforme cu salariile minime pe care le primesc.
    cam ce rol a jucat politia locala in administratie stefan – chitic ? in zona imobiliara si a traficului de droguri ?
    tot o astfel de amenintare am primit si eu cand am deschis subiectul drogurilor . exista niste falsuri in declaratii in dosarele 9027/279/2016 si 3367/279/2016 si in dosarul penal ( fara numar ) – dar in care s-au facut audieri . foarte tupeisti cu politistii , procurorii si judecatorii locali in spate . la capitala este mai greu .
    intrebati daca mai are chef de judecata ?

  2. Contractarea de servicii juridice de la un PFA cu un astfel de obiect de activitate este total ilegala: cititi legea 514/2003 a consilierului juridic si veti vedea ca pentru a ajunge consilier juridic trebuie ori sa fii angajat cu contract individual de munca, ori trebuie sa fii numit in functie ca si functionar public.De altfel, ORC Neamt nici nu autorizeaza astfel de PFA-uri…ilegalitati si sustinere politica pe toata linia…..numai asa se explica un astfel de caz…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.