Abuzurile si comportamentul discretionar al prefecturesei judetului Neamt, nu raman fara urmari. Astazi a fost trimisa catre DNA Bucuresti o plangere penala pe numele Danielei Soroceanu, pentru abuz in serviciu si conflict de interese penal administrativ.

Plangerea este facuta de Asociatia Avertizorilor Nemteni, reprezentata de Janel Iosub, fostul director Locativserv, fost membru PSD, care in urma cu un an s-a hotarat sa vorbeasca despre oameni importanti din judetul Neamt, care odata ajunsi in functii cheie au uitat de interesul cetateanului si actioneaza doar in interese propriu sau de grup. El a facut mai multe dezvaluiri sustinute cu documente, despre cum se iau decizii la limita legii in spatele usilor inchise si a mai trimis sesizari catre DNA, in care apar Ionel Arsene si Oana Bulai, cea care a fost plasata pe functia de consilier personal al premierului Viorica Dancila.

Revenind la plangerea facuta pe numele Danielei Soroceanu, procurorii DNA sunt sesizati cu privire la faptul ca aceasta s-ar afla intr-un posibil conflict de interese penal administrativ, dupa ce in luna iulie 2016 ar fi contrasemnat si dus la indeplinire o Hotarare de Consiliu Judetean Neamt (foto hotarare, mai jos), al carei initiator a fost Ionel Arsene. Pe atunci, Daniela Soroceanu era secretarul judetului. Prin respectiva Hotarare s-a modificat organigrama si statutul de functii ale aparatului de specialitate al Complexului Muzeal Neamt, institutie aflata in subordinea CJ Neamt, al carui presedintele este Ionel Arsene. Astfel, a fost creat un nou post, cel de director adjunct de marketing, pe care a ajuns Cristian Soroceanu, nimeni altul decat sotul actualului prefect, Daniela Soroceanu. El a fost singurul candidat la concursul organizat pentru ocuparea postului. Prin urmare, Asociatia Avertizorilor Nemteni, cere procurorilor sa verifice daca Daniela Soroceanu a respectat legea sau s-a folosit de functia sa in interes de familie, creand un post special pentru sotul ei.

Janel Iosub a declarat ca a cerut oficial documentul de mai sus, dar de la CJ Neamt i s-a raspuns ca in arhive nu exista asa ceva. In cele din urma l-a obtinut pe alte cai si dupa cum se poate vedea, documentul exista, insa cineva a vrut sa-l tina ascuns.

In aceeasi plangere, Asociatia Avertizorilor Nemteni le mai semnaleaza procurorilor DNA Bucuresti si un posibil abuz in serviciu, dupa ce prefectureasa Soroceanu a cerut in numele institutiei (Prefectura Neamt) informatii personale despre Laurentiu Dulama. Acesta a fost demis prin ordin de prefect (semnat de aceeasi Soroceanu) din functia de vicepresedinte al CJ Neamt. Ulterior s-a angajat la Salubritas, societate de la care prefectureasa a cerut in mod oficial date despre Dulama, fapt considerat ca fiind o forma de intimidare la adresa acestuia, mai ales ca Prefectura nu are nicio competenta in ceea ce priveste societatile comerciale ale Primariei Piatra Neamt.

Pe marginea acestui caz, Asociatia Avertizorilor Nemteni a facut o cerere (foto-jos) catre Prefectura Neamt prin care solicita sa se comunice ”care este cadrul legal prin care s-au cerut informatii despre un angajat al Salubritas”. Cererea are numar de inregistrare de pe data de 23 august, insa nici dupa 34 de zile nu s-a formulat un raspuns, desi legea prevede ca acesta trebuia dat in maximum 30 de zile.

Refuzul prefecturesei Soroceanu de a comunica pe chestiuni de interes public, nu este deloc o noutate. Imediat dupa instalarea in functie, ea a interzis accesul presei incomode (inclusiv TvmNeamt) la informatiile din prefectura si a intrerupt orice comunicare cu jurnalistii care nu-i sunt pe plac.

De altfel, Prefectura Neamt a ajuns ca o feuda proprie a Danielei Soroceanu. De exemplu, o Hotarare de Consiliul Local Poiana Teiului este tinuta de aproape 2 luni la prefectura si se refuza sa se dea aviz de legalitate, pentru ca Hotararea vizeaza rezilierea contractului pentru paza padurilor, cu Romsilva. Tot la Poiana Teiului s-a trimis in luna martie Corpul de Control al Prefecturii pentru ca se semnalasera grave incalcari ale legii, inclusiv falsificarea semnaturii viceprimarului Paul Enache, pe documente oficiale. Nici pana acum nu a fost emis un raport cu rezultatele controlului. Dupa o luna, consilierii locali care cerusera controlul, au trimis o cerere la Prefectura prin care solicitau sa li se comunice si lor concluziile inspectorilor. Au trecut 6 luni de la control si nimeni nu le-a raspuns, cel mai probabil pentru ca ilegalitatile s-au confirmat, dar primarita Ana Ancuta este PSD si nu poate fi deranjata.

Nici faptul ca prefectureasa Soroceanu foloseste institutiile in interes de familie nu este o noutate. In luna mai 2018, la doua luni dupa ce fusese numita prefect, masina institutiei era filmata de o echipa TvmNeamt in timp ce transporta la scoala pe unul dintre copiii Danielei Soroceanu. Au trecut deja 4 luni, insa Soroceanu a refuzat sa ofere vreo explicatie.

Este de notorietate si faptul ca si-a angajat la propriul cabinet rude si membri PSD, practica pe care a folosit-o inca din anul 2015 cand pentru o vreme a fost subprefect. Si fiul ei mai mare (foto-jos) a fost înfipt în bani publici. El este angajat la Parlamentul Romaniei pe postul de consilier parlamentar la cabinetul unui deputat PSD, dar si student la Cluj Napoca in acelasi timp. Cum reuseste sa fie in acelasi timp in doua locuri aflate la 450 de km distanta unul de altul, cam greu de explicat.

Daniela Soroceanu a devenit cunoscuta mai ales dupa ce pe vremea cand era presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Neamt (2005-2010) a reusit sa stea in concediu medical timp de 16 luni. Dar un CV mai detaliat al Danielei Soroceanu, poate fi vazut AICI. El a fost publicat de Mesagerul de Neamt- Să ne cunoaștem prefectul!

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Interesant de ce nu a facut Dulama plangere penala pentru abuzul a carui victima a fost. O fi constrans de alte hartii? Cat despre sotul individei e clar ca a fost o ilegalitate marca soroceanu. Acum incearca sa-l angajeze prin concurs pe postacul Ionel, sluga obedienta. Mai incearca sa angajeze pe cineva din cabinet tot pe o functie publica, pentru a-i lasa infipti dupa ce va zbura de acolo. Mai grav este ca in locul juristului sef Ilie vrea sa aduca o pupaza de la CJ. Cu alte cuvinte, incearca sa cotropeasca institutia prin sclavi plantati in diverse functii banoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.