Angajatii APIA controleaza in aceasta perioda 731 fermieri, pentru plata unica pe suprafata. La nivelul judetului, 1533 fermieri nemteni au fost esantionati pentru controlul in teren, iar din randul lor provin si cei 731 „supracontrolati” pentru ca o reglementare europeana dicteaza acest lucru. Un procent de 20 la suta din terenurile pentru care cei 731 fermieri nemteni au solicitat subventii, trebuie sa ramana nearate pana in primavara, fara a li se spune nimic clar respectivilor fermieri. Pana nu se finalizeaza aceste controale, fermierii esantionati la supracontrol nu vor primi banii de subventii. Pentru ca ei nu au primit avansul la plata avansului la subventie, cea de 50 la suta, vor intra la planta in cea de a doua transa, cea care incepe din 2 decembrie 2014.
Intre timp, s-a finalizat plata avansului de 50 la suta din valoarea subventiei pe suprafata. Banii au intrat prin virament, direct in contul fermierilor nemteni. Mai exact, fermierii au primit ca avans suma de 69 de euro pentru fiecare hectar teren agricol lucrat. La APIA Neamt ca beneficiari de subventii pe surafata figureaza fermierii care au depus cele 28.200 de cereri, care insumeaza un total de 175. 105 hectar teren agricol. Platile au inceput numai dupa ce au fost finalizate controalele in teren, cu exceptia celor 731 fermieri care au intrat in verificarari in privinta respectarii procentului de 20 din suprafata fermei ce trebuie sa ramana nearate.
Pentru anul in curs, cuantumul pentru plata subventiei pe unitatea de suprafata este de 156,89 euro/ha. Plata in avans poate fi acordata in procent de pana la 50% din valoarea totala a platilor directe, iar Romania acorda un avans de 69,00 euro/ha.
In lei, fermierii au primit un avans de 50 la suta in suma de 304,3 lei/ha. In zona defavorizata, avansul a fost de 75 la suta din valoarea totala a subventiei, fermierii primind 354,1 lei/ha. La nivelul judetului Neamt, aproximativ 35 la suta din suprafata pentru care s-a solicitat subventie apartin de zona devaforizata. In zona montana defavorizata sunt si alte pachete financiare de agromediu si alte impuneri din ecoconditionalitate. Pe total, un fermier din zona montana defavorizata poate primi pana la 1.200 lei/ha. In judetul Neamt avem 26 de localitati cu acest statut, aprobat prin hotarare de Guvern.