Dupa ce a disparut din peisajul politic nemtean imediat dupa alegerile parlamentare din anul 2016, senatorul PNL de Neamt Eugen Țapu Nazare a sustinut astazi o conferinta de presa alaturi de primarul Dragos Chitic, in care a atacat in termeni duri PSD, pe tema bugetului de stat pe anul 2019 si a OUG 114. Țapu a folosit sintagme ca ”prabusirea economiei” si ”cataclism economic” si a afirmat ca bugetul pe 2019 ”jefuieste bugetele locale”.

Alianța PSD-ALDE a falsificat Bugetul de Stat,  iar din această cauză România riscă să intre în recesiune. Nu poți veni cu un buget pentru care nu garantezi realitatea cifrelor, asta înseamnă că nu-ți dorești altceva decât răul României. Președintele nu putea fi părtaș la falsificarea bugetului de stat, ar fi fost un act de iresponsabilitate echivalent cu al PSD-ALDE.  Bugetul de stat trebuie corectat rapid, este o speță simplă și clară, CCR o poate rezolva rapid și așteptăm asta din partea judecătorilor constituționali. După decizia CCR bugetul trebuie reîntors în Parlament și îndreptate erorile Guvernului și ale majorității PSD-ALDE, pentru că altfel rămâne construit pe bani falși. Singurii vinovați pentru situația gravă în care ne aflăm e PSD-ALDE care în ciuda solicitărilor repetate de a prezenta proiectul bugetului de stat, adică de a respecta legea, a amânat nepermis înaintarea acestuia în Parlament. Dragnea și Tăriceanu sunt cei care au blocat bugetul de stat, pentru că au preferat să stea în vacanțe exotice în loc să fie în țară și să dea „girul politic”, după cum a afirmat chiar Teodorovici cu gura lui”, a declarat senatorul Eugen Țapu.

Totodata, Țapu a afirmat ca Partidul Național Liberal salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR Legea bugetului de stat.

Considerăm demersul președintelui un demers legitim perfect fundamentat și indispensabil pentru a readuce bugetul de stat în realitatea economică a României și pentru a  readuce bugetul de stat la adevărurile care există în economia româneasca. Timp de 3 luni, liderii PSD-ALDE, au întârziat să vină cu o Lege a bugetului de stat și cu o Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat. Atunci când Partidul Național Liberal a cerut în ianuarie convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acestor două legi fundamentale pentru România, domnul Dragnea și cu domnul Tăriceanu au preferat să plece în concedii, în destinații exotice.

Timp de 3 luni, Guvernul și-a încălcat obligația legală de a da României un buget serios, un buget care să ofere minime garanții de dezvoltare economică a României și de îmbunătățire a vieții fiecărui român. Pe toată perioada dezbaterii Legii bugetului, am avertizat coaliția guvernamentală că acest buget este un buget mincinos, care se bazează pe date false, un buget care nu are la bază realități economice.

Am avertizat că la baza bugetului de stat nu se ține cont de prevederile  privind Legea care reglementează obligațiile fiscale în ceea ce privește alcătuirea Legii bugetului de stat, de asemenea că nu există un aviz din partea Consiliului Fiscal în baza legii responsabilității fiscal-bugetare. De asemenea, am avertizat că acest buget încalcă autonomia locală și duce la al doilea an consecutiv în care comunitățile locale sunt jefuite de către Guvern și sunt lăsate fără resursele financiare indispensabile pentru realizarea programelor de investiții și pentru asigurarea calității servicilor publice, care le furnizează autoritățile locale către cetățenii din comunitățile locale.

Au făcut o Lege a bugetului de stat care nu oferă nicio garanție pentru dezvoltarea României și care riscă să arunce România în criză. Iată că președintele Iohannis a atacat Legea Bugetului de Stat la Curtea Constituțională, în mare parte, argumentele, temeiurile de neconstituționalitate pe care și noi ca partid le-am relevat pe toată perioada dezbaterilor, fiind incluse în acest atac la Curtea Constituțională.

Am să dau o singură cifră. Guvernul a construit bugetul pe o previziune de creștere economică de 5,5% ,în condițiile în care previziunea de creștere economică formulată de Comisia Europeană este de maxim 3,8%. Este o diferență de aproape 2 procente în ceea ce privește creșterea economică, iar Guvernul nu a justificat în niciun fel de unde apare această diferență pentru că nu are de unde să justifice, pentru că nu are niciun fel de fundament pentru această creștere economică umflată artificial care, de fapt, nu duce la altceva decât la generarea unor cheltuieli mai mari pentru care nu există resursele financiare necesare.

Prin acest buget nu se oferă nicio garanție că se va realiza vreun tronson important de autostradă cum tronsonul Târgu Mureș-Iași-Ungheni, Autostrada Unirii.  Actualul buget nu oferă resursele financiare necesare pentru realizarea spitalelor regionale pentru care, culmea, avem la dispoziție sute de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, bani pe care actuala guvernare riscă să-i piardă pentru că avem convingerea că, de fapt, nu vor să construiască aceste spitale regionale, să îmbunătățească calitatea serviciilor de sănătate pe care le furnizează către  cetățenii români”, a adăugat Eugen Țapu-Nazare, senator PNL Neamț.

Referitor la OUG 114, cunoscuta si ca ”taxa pe lacomie”, senatorul Tapu a spus ca ”este un cataclism ecnomic si se inscrie in aceeasi suita de distrugere e economiei romanesti”.

Declaratiile complete pot fi urmarite mai jos (sursa video: Turn TV)

Ionut CORFU

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.