Podul de pontoane privat, care urmează să fie amenajat în amonte de podul prăbușit de la Luțca, a primit undă verde de la CJ Neamț. Președintele interimar al CJ Neamț, Ion Asaftei, a anunțat că a semnat certificatul de urbanism pentru podul pe care se va trece contracost. ”Am semnat certificatul de urbanism pentru un pod de pontoane, ceva mai sus de podul prăbușit. Am acceptat și așa ceva. Sigur, acel pod nu va satisface ceea ce înseamnă să treacă TIR-uri, să treacă… dar, cât de cât…”, a declarat Ion Asaftei în emisiunea ”Cafeaua de dimineață”, realizată de Valentin Bălănescu- Mesagerul de Neamț.
Asaftei nu a precizat când a fost eliberat certificatul de urbanism, iar CJ Neamț nu a anunțat până acum nimic oficial pe acest subiect, instituția fiind în continuare un fel de SRL în ceea ce privește comunicarea, exact ca pe vremea infractorului Arsene.
Asaftei a mai declarat că până la sfârșitul lunii mai, ar trebui să înceapă lucrările de scoatere a ruinelor podului din apă. Operațiunea costă aproximativ 3 milioane de euro, mai mult cu aproape un milion de euro față decât a costat reabilitarea care a dus la prăbușire.
Palmă usturătoare pentru CJ Neamț! O firmă privată face un pod de pontoane peste Siret, în locul celui de la Luțca (articol din 16 februarie 2023)
Palmă usturătoare pentru Consiliul Județean Neamț, după ce Ionel Arsene a refuzat oferta MAPN de a construi un pod de pontoane peste râul Siret, până va fi refăcut podul prăbușit de la Luțca.
O firmă privată din comuna Tămășeni, va construi din fonduri proprii un pod din pontoane, care va scurta traseul spre Roman al zecilor de mii de oameni din comunele afectate de prăbușirea podului de la Luțca, pe care Arsene spunea la așa-zisa inaugurare că va rezista cel puțin 50 de ani.
Podul pe care îl va face firma privată, va fi amplasat ceva mai în amonte de Luțca, la limita dintre comunele Doljești și Tămășeni, între localitățile Rotunda și Adjudeni ( zona încercuită cu roșu pe harta de mai jos).
Albert Lungu, primarul comunei Doljești, a confirmat informația. ”Este vorba despre o firmă din comuna Tămășeni, care intenționează să construiască un pod de pontoane, fiind în faza de obținere a certificatului de urbanism și a autorizației de construire. Cererile au fost înaintate deja către Consiliul Județean Neamț. Primăria Doljești a emis un aviz favorabil, necesar firmei private, pentru a obține documentația finală”, a declarat primarul Lungu pentru tvmneamt. Acesta a mai precizat că nu ar trebui să dureze foarte mult până ce se va monta podul, pentru că săptămâna viitoare, Apele Române vor finaliza intabularea terenului din zona în care urmează să fie amplasat podul, procedură absolut necesară pentru intenția întreprinzătorului privat. În cazul intabulării, lucrurile sunt la un stadiu foarte avansat, pentru că cererea a fost depusă la Apele Române anul trecut, după ce un alt întreprinzător privat, ar fi vrut să facă un pod de pontoane în același loc.
Cum podul va fi privat, în mod cert se va percepe și o taxă de traversare. Dacă CJ Neamț ar fi acceptat oferta MAPN făcută imediat după prăbușirea podului consolidat cu polistiren de o firmă de casă a PSD, locuitorii din cele 5 comune afectate, ar fi traversat astă Siretul gratis.
Traseul către Roman pe podul de pontoane privat, va fi scurtat cu aproximativ 15 km dus-întors.
Ionut CORFU