La poalele Cetatii Neamt sunt in curs de realizare cateva obiective de anvergura, gandite ca parte dintr-un Pol crestere urbana, care cu siguranta vor dezvolta turismul si implicit economia locala din Targu Neamt.

Strandul este unul dintre locurile de agrement care in mod sigur va atrage un public numeros. Lucrarile sunt in plina desfasurare, acesta fiind prevazut cu un bazin mare, care va avea si tobogane. In incinta strandului sunt deja construite spatii pentru magazine, pentru vestiare, dar si pentru un local de alimentatie publica, cu terasa. Capacitatile estimate pentru strand, ar fi: 200 sezlonguri plaja, 120 locuri în bazine, 60 utilizatori pentru tobogane acvatice, 10 locuri in jacuzzi, 6 dusuri exterioare, 12 toalete, 120 de locuri la restaurant, bar si terasa, cafenea cu 20 de locuri si 80 de locuri la vestiare.

Terenul pe care va functiona strandul este în suprafa de 10.350 mp si apartine domeniului public al Orasului Târgu Neamt.

Proiectul pentru Strandul orasului Targu Neamt a fost gandit pe fosta locatie a acestuia, locatie inchisa cu zeci de ani in urma. Cred ca a fost si o usoara urma de nostalgie in initierea acestei investitii, dar si marea necesitate de a construi mijloace de agrement pentru o zona turistica in dezvoltare. Impreuna cu proiectantul am gandit un bazin mult mai mare decat precedentul, cu zone pentru adulti, dar si pentru copii si cu amplasarea a doua tobogane acvatice. Ne dorim ca targnemtenii sa se bucure de zile frumoase de vara aici, dar si sa generam venituri care sa permita pe termen mediu si lung o mai buna administrare a orasului.

Acest obiectiv de investitii a fost gandit ca un complex de servicii pentru o cat mai placuta perecere a timpului liber. Astfel, vom avea acolo si o zona de restaurant si terasa, zona de magazine cu specific, dar si toate utilitatile necesare cum ar fi dusuri, grupuri sanitare, camere tehnice, sistem de filtrare, tratare si recirculare a apei etc.

Pe perioada de vara, parcurile acvatice sunt cea mai cautata si la îndemâna ca modalitate de distractie si petrecere a timpului în familie. Crearea in mediul urban a unor locuri adecvate care sa asigure tinerilor si copiilor conditii pentru miscare in aer liber, in conditii de siguranta cat si amenajarea unor zone care sa fie adevarate oaze de liniste, verdeata, care sa ofere o priveliste relaxanta tuturor categoriilor de varsta vor contribui la pastrarea si imbunatatirea starii de sanatate a locuitorilor”, spune primarul Daniel Harpa.

In apropierea strandului, langa stadion, se ridica o cladire impunatoare, cu o arhitectura deosebita, cu o cupola imensa, conceputa pe o structura de lemn ondulat prin procedee specifice. Este un amfiteatru care va gazdui evenimente cultural-artistice. Acesta este prevazut cu doua scene, cea clasica, in interior, si o alta scena, pe cladirea amfiteatrului, orientata spre stadion, pentru evenimentele cu public numeros. Valoarea totală a proiectului realizat cu fonduri europene este de 15.812.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 15.309.891 lei, iar contribuția din bugetul local este de 502.813 lei.

Pe langa amfiteatru, proiectul presupune si reconfigurarea intregii zone adiacente acestuia. Astfel, vor fi create si amenajate in total aproximativ 3 hectare de spatii verzi, cu sisteme de irigatii, alei de acces, trotuare si terenuri de sport, dar si echipamente de WI-Fi in toate spatiile publice din zona amfiteatrului. Proiectul ar trebui sa se finalizeze la sfarsitul anului viitor si se preconizeaza ca va determina o crestere cu peste 20% a numărului de vizitatori in zona Cetatii Neamt.

 Tot sub cetate, se construieste si un bazin de inot didactic, si acesta cu o arhitectura deosebita. Bazinul va avea dimensiunile de 25 m x 12,5 m, cu 5 culoare de 2,5 m lațime fiecare. Aici vor putea face ore de sport copiii de la scolile din Targu Neamt, care vor avea acces astfel si la un alt fel de sport, putand lua lectii de inot. In afara orelor de curs, la bazin vor avea acces contracost si adultii din oras si nu numai. Cladirea care adaposteste bazinul are o suprafață construită de aproximativ 840 mp și o suprafață de desfășurată de aproximativ 1400 mp. Valoarea investiției este de aproximativ 10.000.000 lei.

Noi am gandit investitiile din sub Cetatea Neamtului ca un pol de crestere si dezvoltare urbana. Am muncit ani de zile pentru documentatiile aferente si obtinerea finantarilor din diverse surse. Dovada este faptul ca avem acolo patru proiecte mari din surse de finantare diferite”, a precizat primarul Daniel Harpa.

In apropierea bazinului, o fosta scoala (Scoala nr. 6 Condreni) a fost complet reabilitata, iar destinatia cladirii a fost schimbata în centru de zi pentru persoane cu dizabilități în orașul Tîrgu Neamț (copii diagnosticați cu sindrom Down și autism). Serviciile sociale în cadrul acestui proiect vor fi asigurate de Asociația ”Căsuța cu Miracole” Tg. Neamț. Valoarea proiectului, finalizat deja, este de 767.171,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 742.439,11 lei, iar contribuția proprie este de 24.731,97 lei.

 

Pentru amfiteatru si intreaga zona verde din jur, teren de sport, am atras fonduri europene implementate cu sprijinul ADR Nord Est. Strandul orasului, fiind gandit ca generator de venituri, am obtinut pentru el o finantare rambursabila. Bazinul de inot didactic este construit de catre Compania Nationala de Investitii, fonduri nationale, iar centrul pentru copii cu dizabilitati beneficiaza de doua tipuri de finantare: infrastructura a fost construita prin fonduri europene derulate de GAL Tinutul Razesilor, iar resursa umana este dezvoltata in cadrul unui proiect de economie sociala al Programului Operational Capital Uman (POCU).

Lucrarile pentru toate aceste investitii sunt in plina desfasurare si, chiar daca termenele de executie sunt destul de generoase, estimam sa incepem sezonul turistic urmator cu ele functionale. Pentru ceea ce vedeti acum pe teren sunt in spate ani de zile de munca si o birocratie impovaratoare. In contextul actualei pandemii, aproape ca nu mai reusim sa ne bucuram de aceste realizari si ne dorim mai mult decat orice ca investitiile pe care le-am facut de-a lungul anilor si pentru spitatul orasenesc sa-si dovedesca eficienta si sa salveze vieti”, a mai declarat primarul Daniel Harpa.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.