Angajatii ar putea scapa de controalele la domiciliu atunci cand se afla in concediu medical, potrivit unui proiect legislativ. Verificarile se fac in prezent daca angajatorul are suspiciuni cu privire la veridicitatea
diagnosticului care-i da bolnavului posibilitatea legala sa incaseze indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Pe durata concediului medical, prezenta bolnavilor la domiciliu poate fi verificata de catre autoritati intre anumite intervale orare ale zilei. Daca angajatii nu sunt gasiti acasa sau pur si simplu refuza controlul, acestia risca sa nu le mai fie platita indemnizatia. Potrivit raportului de admitere depus, zilele trecute, de Comisia pentru munca si protectie sociala si Comisia pentru sanatate si familie, prevederile referitoare la verificarea salariatilor la domiciliu sunt excesive si nu tocmai utile: „Reglementarea este excesiva si, in practica, s-a constatat ca absenta de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezinta un motiv de suspendare a drepturilor”.
Posibilitatea verificarii la domiciliu a fost introdusa in aprilie 2010, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului. La acel moment, Executivul constatase o crestere a numarului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la „diminuarea semnificativa si continua a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, asa cum se preciza in expunerea de motive a actului normativ.
In prezent, pentru a beneficia de concediul medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, salariatii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba un stagiu minim de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul, sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni. Indemnizatia pentru concediul medical se acorda pentru maximum 183 de zile. Medicul poate sa propuna pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu este recuperat atunci cand expira duratele de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca. Insa, in situatii motivate de posibilitatea recuperarii, medicul poate propune si prelungirea concediului medical peste limita de 183 de zile.