Când pleci de acasă, închizi o ușă, dar nu ți se deschid altele

Poliția Neamț: Plecarea voluntara reprezintă acel act prin care tu alegi să părăsești domiciliul familiei, din diverse motive, fără a avea neapărat un plan stabilit, de cele mai multe ori fiind vorba despre o decizie bazată pe impuls.

La nivelul județului Neamț, până la acest moment au fost înregistrate 122 sesizări de persoane dispărute, 80 dintre acestea fiind minori, comparativ cu 64 de sesizări de persoane dispărute, înregistrate în anul 2022.

Drag copil, există mai multe motive care te pot determina sa pleci de acasă, printre care noi polițiștii am identificat: climatul familial, respectiv consum de alcool, neînțelegeri în familie, conflicte, violența domestica; fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale care au loc în familie sau la școala; conflictele legate de reguli impuse de părinți; teama de reacția părinților fața de o anumita situație (ex: ai luat o nota mica la școala sau consideri ca ai făcut o greșeala); dorința de a atrage atenția asupra ta atunci când te simți neglijat în cadrul familiei; implicare în relații sentimentale neagreate de părinți și dorința de a locui împreuna cu partenerul/partenera.

CE TREBUIE SĂ ȘTII?

Este foarte important sa fii bine informat cu privire la decizia pe care urmează să o iei.

Te-ai gândit care sunt riscurile la care te expui? Cum te vei descurca atunci când te vei trezi dintr-odată singur, pe cont propriu? De ce resurse materiale și financiare dispui pentru a reuși sa te întreții singur? Ce vei face în privința cursurilor școlare și a activităților cotidiene pe care obișnuiai să le întreprinzi? Ai vreun plan pe termen mediu și lung? Ce urmează după ce pleci de acasă?

HAI SA VEDEM CE AI PUTEA PĂȚI  DACĂ PLECI DE ACASĂ:

-expunerea la situații de risc, precum: exploatare sexuala, trafic de minori, diferite accidente, diverse tipuri de agresiune;

-implicare în activități antisociale (ex. comiterea de infracțiuni, consum de alcool, tutun, substanțe interzise);

-îndepărtarea de prieteni și familie, inadaptarea și izolarea socială;

-dificultăți  de reintegrare școlară, ceea ce va reduce considerabil posibilitatea de a evolua în plan profesional.

CE TREBUIE SA FACI?

Atunci când te confrunți cu o anumită problemă, este important să urmezi câteva etape esențiale în rezolvarea ei:

-în primul rând, identifica și acceptă că ai o problemă;

-în al doilea rând, discută despre problema ta. Vei observa un lucru foarte interesant: cu cât discuți mai mult, cu atât mai clar ți se vor contura și potențialele opțiuni de rezolvare a situației care nu îți dă pace;

-în ultimul rând, pentru fiecare problemă cu care te confrunți, încearcă să identifici cel puțin 3 soluții viabile, înainte sa iei o decizie.

CE NU TREBUIE SA FACI?

– Unii amici ar putea sa încerce sa te convingă de faptul ca este „cool” să pleci de acasă câteva zile sau o perioada mai mare de timp, fără sa îți anunți părinții… NU FACE ASTA! Discuta cu prietenii tai și explică-le clar care sunt consecințele. Da tu dovada de mai multa maturitate și responsabilitate.

– Ai putea sa te trezești într-o dimineața că te-ai săturat de prea multe restricții impuse de părinți și îți dorești să fii independent/ă, hotărând-te să părăsești locuința…

NU FACE ASTA! Mirajul libertății îți va dezvălui realitatea crudă și gri a străzilor. În realitate, lucrurile stau altfel decât în imaginația ta: este posibil să suferi de frig, foame și să te expui anumitor pericole.

Discuta cu părinții tai și spune-le exact cum te simți, explică-le că uneori comportamentul lor hiperprotectiv te face sa te simți incomod și incapabil/a să iei decizii singur/ă. Cere-le spațiu, dar nu te îndepărta prea mult.

– Daca ai luat o nota mica la școala, nu ascunde adevărul, nu fugi de probleme. Dă dovadă de asumare în permanența. Fuga nu îți va rezolva problemele… chiar daca alegi să fugi, tot te vei confrunta cu aceasta problema când vei reveni acasă. Este absolut normal să ai și astfel de experiențe, mai puțin plăcute.

– Daca intenționezi să pleci de acasă pentru a fi împreuna cu iubitul/iubita, gândește-te mai bine înainte de a face acest pas. Atunci când exista sentimente cu adevărat, nu există noțiunea de sacrificiu, compromis, producerea unor suferințe pentru cei din jur. Dacă există sentimente cu adevărat, atunci acestea vor deveni mult mai puternice, odată cu trecerea timpului. Lucrurile nu trebuie grăbite, iar etapele firești nu trebuie sărite.

– Daca ești victima abuzului – indiferent de natura lui, din partea părinților sau a vreunui membru foarte apropiat al familiei, este necesar sa iei masuri urgente.

Vorbe te cu persoanele în care ai încredere (ex: cadru didactic, persoane din familia extinsa) și solicită-le sprijinul, astfel încât să fie luate măsuri.

Nu tolera sub nicio formă un comportament nepotrivit. Niciun copil nu merita să fie supus abuzului. Fiecare copil are dreptul să fie protejat de către părinți sau reprezentanții legali.

SOLUȚII

Exista o întreaga rețea de suport care te poate sprijini atunci când te confrunți cu o problema și nu reușești să o rezolvi singur: părinții, membrii apropiați ai familiei, familia extinsă, cadre didactice și, nu în ultimul rând, instituțiile abilitate.

Alege să fii responsabil, alege să confrunți problemele, nu fugi de responsabilitate, nu te teme de provocările vieții.

Este important să știi faptul ca ești protejat de legislația din România, conform căreia interesul superior al copilului va avea prioritate în toate demersurile sau deciziile care privesc copiii.

sursa: IPJ Neamț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.