Este revolta printre educatoarele de la gradinita Floare de Colt din Piatra- Neamt. Gradinita este in subordinea Scolii Daniela Cuciuc (din Maratei), iar cadrele didactice au aflat in urma cu cateva zile ca au fost desfiintate 4 posturi de educatoare, prin urmare, copiii din doua grupe vor fi redistribuiti in cele opt grupe ramase din zece, ajungandu-se astfel ca unele clase sa aiba si cate 30  de copiii. Educatoarele se gandesc chiar sa boicoteze inceperea anului scolar.

De cate ori apar incidente in gradinite si scoli, auzim inevitabil ca vina o poarta cadrele didactice slab pregatite sau calitatea slaba a invatamantului romanesc. Insa sunt foarte putini cei care stiu ca in spatele cadrelor didactice stau decizii luate la intamplare sau pe considerente care numai de educatie nu tin, asa cum se intampla si in cazul de faza, unde cifrele din contabilitate primeaza in fata actului educational de calitate.

Gradinita era structurata pana acum pe 10 grupe de copiii fiecare grupa cu 20-22 de copii si cu cate doua educatoare pentru ca este o unitate scolara cu program prelungit unde copiii raman pana seara. O educatoare sta cu copiii pana la ora 13:30 iar cealalta ii ia locul pana la sfarsitul programului, in jurul orei 18.

In noile conditii, educatoarele refuza sa-si asume responsabilitatea supravegherii unui numar atat de mare de copii, cu atat mai mult cu cat legea prevede ca intr-o clasa de prescolari nu pot fi mai mult de 20  de elevi, decat cu mici exceptii si dupa ce conducerea unitatii scolare face o cerere catre Inspectoratul Scolar, urmand ca aceasta sa fie aprobata sau nu.

Ieri (4 septembrie), cele 16 educatoare au inaintat o instiintare catre Roxana Iordache, directoarea Scolii Daniela Cuciuc in care se solicita respectarea legii si in care se arata ca ”in aceste conditii nu putem asigura un proces instructiv educativ de calitate si mai ales siguranta si confortul fizic si psihic al copiilor si al cadrelor didactice”

Decizia directoarei si a C.A. -ului scolii nu are la baza decat cifre. Se reduc posturi la gradinita pentru a se pastra posturi intacte in scoala, unde sunt mai putini elevi, fara sa se gandeasca cineva ca acest lucru poate avea repercusiuni asupra actului educational si chiar asupra integritatii fizice si psihice a copiilor de gradinita.

In acest sens, declaratia inspectorului scolar general, Viorel Stan este lamuritoare: ”Inspectoratul Scolar actioneaza conform celor propuse de C.A. -ul scolii al carui presedinte este directoarea scolii (n.n. Roxana Iordache). Pe data de 12 iunie 2017 am primit o propunere prin care se solicita desfiintarea a patru posturi de educator de la gradinita Floare de Colt, cu motivarea ca se doreste diminuarea cheltuielilor cu salariile, deci noi am actionat conform propunerii scolii.”

De partea cealalta, directoarea Iordache fara sa stie ca noi am aflat de propunerea facuta de ea catre inspectorat, a incercat sa arunce pisica in curtea sefilor: ”Nu ne incadram in buget si s-a luat decizia la nivelul Inspectoratului Scolar pentru disparitia celor doua grupe”. Cand am informat-o ca Inspectoratul nu a facut decat sa raspunda unei solicitari a scolii, aceasta a completat, spunand ca de fapt acest lucru i-a fost cerut de catre Viorel Stan: ”Masura vine ca urmare a planului de scolarizare stabilit de Inspectoratul Scolar pe care noi l-am primit pe 27 iulie. Tot Inspectoratul Scolar ne-a pus in vedere sa gasim solutii pentru a ne incadra in masa bugetara. Cu doua zile inainte de hotarea CA-ului, intr-o sedinta cu directorii, inspectorul scolar general a transmis ca in doua zile sa prezentam masurile pe care le ia scoala in vederea incadrarii in masa bugetara si s-a procedat in consecinta”

Dupa ce a primit instiintarea educatoarelor, astazi, directoarea a revenit asupra deciziei si a reimpartit elevii, in asa fel incat fiecare grupa are acum 27 de elevi, deci tot ilegal si tot spre nemultumirea cadrelor didactice. Desi Roxana Iordache sustine ca prin aceasta masura conflictul este stins, lucrurile nu stau nici pe departe asa pentru ca educatoarele nu sunt deloc de acord sa aiba clase cu peste 20 de copii, iar in cazul in care apar probleme, vina sa cada asupra lor.

De aceeasi parere este si Gabi Grigore, secretar general al Sindicatului din Invatamant Neamt: ”Am fost intiintata si eu despre aceasta situatie. Motivul ca nu ajung banii pentru salarii nu este un motiv legal. Nu a fost niciodata nevoie sa se reduca numarul de posturi pentru a se incadra in finantarea standard per elev. Daca numarul de copiii este indeajuns de mare pentru a justifica ocuparea unor posturi, nu exista motiv de restructurare. Surpadimensionarea grupelor de copiii este ilegala. Acest lucru poate crea foarte multe probleme, in primul rand pentru ca nu poate fi asigurata securitatea copiilor. 27 de copii este cu mult peste limita prevazuta de lege. Decizia aceasta poate fi contestata la conducerea scolii iar daca nu se gaseste intelegere, poate fi atacata in contencios administrativ.

Nu ar fi pentru prima data cand astfel de lucruri se intampla la Floare de Colt iar supradimensionarea grupelor poate duce la chinuirea copiilor. Cel putin sase sau opt copii vor dormi cate doi in pat in fiecare clasa, insa trebuie stiut si ca in aceste clase sunt si copii cu nevoi speciale (autism, sindrom Down, etc.) care nu vor putea fi supravegheati si educati corespunzator daca numarul elevilor este atat de mare.

Din informatiile noastre, situatia este una generalizata la nivelul judetului Neamt in ceea ce priveste gradinitele iar la aceasta ora cel putin doua educatoare sunt cercetate penal pentru ca din cauza numarului mare de copii nu au putut sa dea atentia cuvenita unui copil cu nevoi speciale, fapt ce a avut efecte grave asupra sanatatii acestuia, parintii facand plangere impotriva cadrelor didactice.

La Floare de Colt problema are radacini mult mai vechi pentru ca aceasta unitate de invatamant nu are personalitate juridica. In anii 2000, judetul Neamt a facut parte dintr-un proiect pilot alaturi de alte sase judete prin care dupa mintea unui ministru s-a incercat eficientizarea invatamantului prescolar prin retragerea personalitatii juridice gradinitelor. Asa de bine s-a eficientizat, incat experimentul a dat gres, s-a renuntat la el insa gradinitele din Neamt au ramas tot fara personalitate juridica. Daca Floare de Colt ar capata din nou personalitate juridica, altfel ar sta lucrurile, pentru ca banii alocati gradinitei n-ar mai ajunge si in salariile scolii Daniela Cuciuc, iar banii alocati dupa numarul mare de copii ar ajunge pentru organizarea gradinitei in grupe de cate 20  de elevi.

O alta cauza, poate principala a aparitiei unor asemenea situatii demne de cele mai subdezvoltate tari ale planetei este si ingerinta politicienilor in absolut toate domeniile. De la soferul primariei pana la directorii de scoli, posturile sunt ocupate doar pe criterii politice. Oricat de mult ar incerca cineva sa ne prosteasca cu organizarea de concursuri si cu alte povesti de adormit copiii de gradinita, lucrurile asa stau, iar rezultatele se vad. Membrii de partid disciplinati si cu cat mai putine idei proprii sunt rasplatiti cu functii. Ca sunt sau nu capabili sa administreze eficient, nu mai conteaza, soarta noastra si a copiilor nostri stand in mainile lor, a celor care odata ajunsi in functii importante li se frange coloana vertebrala. Indiferent de partidul care a fost la putere, acest gen de practici nu a incetat niciodata, oameni total nepregatiti ajungand sa decida in domenii cheie.

Referitor la speta de fata, este de notorietate faptul ca directoarea Roxana Iordache a facut campanie electorala pentru PSD si a fost chiar si pe lista pentru Camera Deputatilor la alegerile parlamentare din 2016. Cum a stiut sa rezolve problemele de la scoala la care este directoare, se vede.

In incheierea discutiei telefonice cu inspectorul scolar general, acesta a dat asigurari ca problema de la Floare de Colt nu va ramane asa si se va rezolva odata cu inceperea anului scolar, acesta afirmand ca deja a identificat solutia.

Ionut CORFU

 

 

 

DISTRIBUIȚI

8 COMENTARII

 1. Doamna Iordache e o femeie foarte inteligenta,sunt sigura de asta. Mult mai inteligenta decât jumătate din redacția acestui ziar. Mai degrabă va interesați câte probleme și nereguli erau înainte cu fosta directoare decât sa aruncați cu noroi. Dar ce sa faci, asta e România.
  Sunt sigura ca va rezolva aceasta situație cu inteligenta de care da dovada de fiecare data.
  ADMIN: Si cu siguranta mult mai inteligenta decat comentatorii la comanda

  • Comentariile de mai jos scot in evidență aceeași veche poveste cu atitudinea unor cadre din grădiniță. Nu sunt împotriva directorului Iordache. Dimpotrivă as zice, părinții au găsit mereu ușa deschisă la dumneaei nu ca in mandatul anterior. Si eu am avut copil , si noi am fost chiar 30. La nici o grupa mica nu rămâne același număr de copii înscriși. Noi aveam paturi libere in final. Acum se is atitudine dar când și-au bătut joc de sănătatea copiilor au uitat. Si ma refer la aceleași cadre din grădiniță. Asta e organigrama, atât e posibil …Si alte unități școlare au limitat personalul. Raman titularii doar pentru ca atât e bugetul. Isj daca apreciază ca un cadru nu face fara poate roti personalul. Sa fie bine tuturor.

   • Ma scuzati, dar si eu am comentat mai jos, si nu am spus ce ati afirmat dvs. Din contra, am spus ca performantele produsului celor 2 unitati de invatamant – elevul, sunt foarte diferite. Astfel, daca de copiii ce ieseau de pe bancile gradinitii, majoritatea parintilor erau f multumiti, nu acelasi lucru se poate afirma despre parintii copiilor din Scoala D. Cuciuc. Mai mult, rezultatele copiilor la concursurile unde participau cu elevi din alte scoli au fost sub medie. Iar acum, din cate vad este afectata partea performanta (Gradinita) din aceasta unitate administrativa de invatamant !?!?! De aici trag eu concluzia ca e o problema de management, de a pune mai presus interesele cadrelor didactice, ale unitatii de invatamant, ratiuni de costuri si castiguri de partid MAI PRESUS DECÂT INTERESUL ELEVULUI !!!
    ADMIN: In sfarsit, cineva care intelege despre ce e vorba

    • Intelegem si noi f bine. Dar ma mir puțin ca nu s-a văzut acest lucru inca de acum doua mandate de director, atunci când pentru grădiniță nu era nici un ban disponibil, sau penultimul mandat când situația a fost la fel de ingrata pentru grădiniță…. Povestea e veche, repet. Părinții o cunosc f bine ptr ca au tot auzit multe de-a lungul timpului… Dar si cadrele ce dau stiri acum la presă sa nu uite ce atitudine au avut fata de părinți si cat rău a făcut acest lucru copiilor. Înțeleg ca este un articol anti Iordache dar…zic, aceleași lucruri există de multă vreme si ma întreb de ce atunci au tăcut:)

 2. Aceasta problema se stie de mult in gradinite nu de acum,dar cum unele doamne de acolo se cred foarte importante si cum le place teatrul mic si-au gasit un nou rol si au uitat ce inseamna a fi cadru didactic.Doamnelor spuneti saru mana ca aveti copiii la clasa!Sunt scoli unde colegi de-ai dv.si -au pierdut locul de munca pt.ca nu s-au mai inscris copiii.Iar pentru doamna,doamnele foarte suparate ca lucreaza cu multi copiii cereti transfer doamna la o gradinita,scoala de la tara acolo sunt mai putini copiiiiii si nu veti mai fi asa obosita intelectual!

 3. Am fost implicat in aceasta problema, prin prisma faptului ca am avut 2 copii atat la Scoala Daniela Cuciuc cat si la Gradinita Floare de Colt. Problema provine din din diferenta foarte mare dintre cele 2 unitati de invatamant din punct de vedere al calitatii si al performantelor. Astfel, daca pe locurile de la gradinita e “bataie”, si sunt parinti care fac tot posibilul sa isi inscrie copiii aici, la Scoala, numarul copiilor este in continua scadere. Sistemul a facut ca ambele unitati sa fie unite intr-o singura unitate administrativa, si sa fie privita per general dpdv al dimensionarii costurilor si al personalului. Rezolvarea, cred ca ar fi intr-o schimbare majora a managementului scolii, a pozitionarii ELEVULUI in fruntea listei de prioritati, astfel incat performantele acestuia sa creasca, su de aici va deriva si cresterea numarului de elevi in Scoala….

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.