In ultimele zile, judetul Neamt a fost lovit de numeroase furtuni in urma carora s-au inregistrat caderi abundente de precipitatii, care au produs si efecte. Astazi (1 iunie) judetul este sub cod portocaliu de inundatii.

Dupa cum bine se stie, anul trecut in luna iunie, Borca a fost printre cele mai efectate localitati in urma inundatiilor, alaturi de comuna Farcasa. Imediat dupa producerea inundatiilor, zona a fost vizitata in mai multe randuri de ministri, sefi din ministere, directori de la Apele Romane, ba chiar si de prim-ministrul Viorica Dancila. Toti s-au aratat extrem de indignati de ceea ce au vazut la Borca si au anuntat cu surle si tobe ca problema va fi rezolvata. Si prefecta Daniela Soroceanu s-a cățărat pe subiect si a tot repetat public, ca Guvernul pe care-l reprezinta a alocat milioane si milioane de euro pentru inlaturarea efectelor inundatiilor de la Borca si pentru lucari in vederea prevenirii repetarii dezastrului din iunie 2018.

Astazi, cand in judetul Neamt exista pericol iminent de noi inundatii, aflam ca la Borca, totul a ramas ca-n tren. Primarul Ovidiu Nita (ALDE) a declarat ca au fost alocati niste bani, au inceput niste lucrari, insa din bun senin, s-a trezit cu toate finantarile taiate: ”Anul trecut a venit jumatate de guvern aici (n.n. la Borca) si toti si-au facut cruce de ce au gasit la fata locului. Tin foarte bine minte ca premierul Viorica Dancila a spus ca investitiile in lucrari pentru prevenirea efectelor inundatiilor trebuie continuate, pentru este mai usor sa previi decat sa combati. Mi-au fost aprobate 3 proiecte pe Apele Romane pentru consolidari de maluri, amenajari de albii si late lucrari specifice pe Paraul Borca, la Sabasa si la Iacobeni Sabasa. Totul bine si frumos, pana cand am vazut ca dupa cateva luni s-au oprit toate finantarile, deci si lucrarile au fost intrerupte.

Acum nu numai ca se pot produce noi inundatii la Borca, dar mai mult, daca apele se revarsa, vor fi distruse si lucarile realizate in proportie de aproximativ 60%. ”Lucrarile au fost realizate pana undeva la 60%. Acum sunt pericol. In caz ca se produc noi inundatii, si sunt sanse destul de mari sa iasa din nou apele din matca, lucrarile sunt in pericol. Vor fi distruse in totalitate. Si atunci ma intreb cum ramane cu ce a spus premierul Dancila? Cum  e mai bine? Sa fie continuate lucrarile si sa dispara pericolul, sau sa fie distrus ce s-a facut pana acum si pe deasupra, sa avem parte si de alte inundatii?”, a mai declarat primarul ALDE Ovidiu Nita.

In luna septembrie a anului 2018, Ovidiu Nita a anuntat ca este simpatizant ALDE, trecerea sa de la UNPR la ALDE, fiind anuntata chiar de presedintele Asaftei intr-o conferinta de presa. Intrebat daca stoparea alocarii fondurilor pentru lucrarile amintite are vreo legatura cu orientarea sa politica, Ovidiu Nita a raspuns: ”Da. Cu siguranta are legatura cu asta, cu siguranta este o razbunare politica. Eu am trecut la ALDE din convingere, pentru ca aici am gasit intotdeauna raspuns si sprijin pentru problemele legate de administrarea comunei Borca. Am crezut ca daca ALDE este partener intr-o coalitie cu PSD, voi obtine sprijin si din acea directie, insa din cate vad, protocolul intre cele doua partide prevede ca doar ALDE are obligatii, altfel nu-mi explic cum de s-a oprit finantarea dupa ce mi-am exprimat simpatia pentru ALDE si dupa ce am auntat ca la urmatoarele alegeri locale voi candida din partea ALDE.

Desi Ovidiu Nita a refuzat sa intre in alte amanunte, surse tvmneamt afirma ca asupra lui s-au facut presiuni intense sa treaca la PSD, atat inainte sa-si declare simpatia pentru ALDE, cat si dupa, ba chiar la un moment dat, i s-ar fi spus ca daca refuza sa faca pasul, va intampina probleme in ceea ce priveste accesarea fondurilor pentru investitii in comuna. Coincidenta sau nu, dupa ce a aparut in 2018 in conferinta de presa de la ALDE, s-a oprit si finantarea pentru lucrarile amintite mai sus.

Acum, problema nu este ce preferinte politice are un primar sau altul si nici cum functioneaza intelegerile intre politicieni. Problema este ca vremea nu tine cont de cum bate vantul in politica si o comunitate intreaga are de suferit daca la Borca se vor produce noi inundatii, iar banii deja investiti (bani proveniti din taxe si impozite) se vor transforma in aluviuni. Asa ca n-ar fi deloc rau daca politicienii s-ar certa pe banii lor si nu pe bani publici. Codul portocaliu de inundatii in judetul Neamt este valabil pana maine (2 iunie) dimineata. Si cu siguranta nu va fi ultimul.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.