Trebuie să fug cât mai am timp, ca să scap cu viață!”, își incepe destainuirile Ioan Canarau, cunoscutul politisit din Roman, judetul Neamt.

Canarau, liderul de sindicat al politistilor ”Europol” este cunoscut pentru luările sale de pozitie in fata nedreptatilor din MAI, fapt pentru care a fost in permanenta tinta razbunarilor sefilor, fiind cercetat disciplinar in repetate randuri, ca forma de presiune si hartuire, cand si-a expus nemultumirile prin proteste sau cand a cerut sa le fie respectate drepturile politistilor, ori sa le fie asigurate anumite dotari. El spune ca dupa 27 de ani in slujba legii, nu s-a ales decat cu mari probleme de sanatate.”Așa gândesc eu, după 27 de ani de poliție! Nu fug de frica vreunui cuțit în spate, furcă-n gât sau o sabie în cap, mai tare mi-e frică de comorbiditățile “dobândite” în tot acest timp !

Pentru că am fost drept, n-am lins clanțe, n-am fost pupincurist, n-am plecat capul în fața regilor cu steluțe pe umeri, m-am ales doar cu diabet, hipertensiune arterială gradul 3 risc foarte înalt, hernie lombară de disc, hernie cervicală de disc, spondilită ankilozantă, și alte diagnostice pentru aproape toate organele din corpul meu. Ani de zile ture de noapte, servicii în frig, umezeală, stat în picioare timp îndelungat, au lăsat urme adânci ș pe afară și pe interior. La suflet am rămas la fel, tânăr.

Ioan Canarau explica cum sunt avansati in functii doar politistii ”cu capul plecat” si cum lupta sindicalistilor din anul 2014 pentru drepturile banesti ale politistilor din linia întâi, a fost confiscata de ”înstelații” din sistem. El se adreseaza si tinerilor care viseaza sa ajunga politisti sau care sunt proaspat intrati in sistem si le atrage atentia ca daca vor fi corecti si verticali, nu se vor alege decat cu probleme, iar daca vor fi vreodata victimele unui ultraj, vor fi lasati sa se descurce singuri. ”Pe lângă mine au trecut sute de promovați pe alte criterii decât cele profesionale, care au ajuns bine mersi doar pentru că au purtat o legitimațe de polițist în buzunar.

Acum îmi fac semn cu mâna, din mers, viitorii pensionari care “rup sâmbetele și duminicile” și salariile de excelență pe baricade. Dacă știam eu în decembrie 2014, când protestam în fața Ministerului Finanțelor Publice, că sporul câștigat atunci va deveni mijloc de fraudare a banului public, de discriminare, de îmbogățire a călăilor polițistilor, de îngrășare artificială a pensiilor nemernicilor care îi abuzeaza pe polițiși, mă lăsam păgubaș.

“Gura mare”, verticalitatea, normalitatea de a mă împotrivi cutumelor acestui sistem odios, au stat la baza “plafonării” în serviciul de ordine publică. În locul meu, în pătrățica mea, în limita competențelor mele mi-am făcut treaba, bine zic eu. Aprecierile șefilor? Niciodată pe măsura rezultatelor. De ce? Pentru că”tare-n gură” , pentru că curaj de a spune lucrurilor pe nume și pentru că ….sindicat !

Niciodată în Poliția Română n-au fost promovați polițiștii buni ci doar cei care au știut să facă sluj în fața șefilor. Așa că, dragi tineri colegi, să nu sperați vreodată că în sistemul în care ați intrat veți fi apreciați pentru că respectați jurământul, pentru că munciți și sunteți corecți. Iar dacă vă îmbolnăviți din cauza condițiilor de muncă, n-o să vă ajute nimeni cu nimic, cu schimbarea locului de muncă, etc. Nu mai spun de vreun ultraj, rămâi pe persoana fizică. Toate pretinsele protecții legislative ale polițiștilor dispar.

Concluzia politistului nemtean este cat se poate crunta si de amara: Politia Română este un sistem semi mafiot. ”Sistemul așa a fost construit. Polițiștii corecți, profesioniști, drepți, care gândesc și vorbesc liber sunt atacați de “celulele cu gulere albe” ale sistemului imunitar ce funcționează după reguli comuniste, criminale chiar, care își aruncă polițiștii în fața morții, cu piepturile dezgolite !

Cetățenii ? Manevrați electoral cu poze cu miniștrii lângă polițiști. De unde atâta dezamăgire? Din realitatea zilelor pe care le trăim ! Este Poliția Română un sistem semi mafiot ? În opinia mea da”, incheie Ioan Cănărău.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.