Ioan Cănărău, cunoscutul politisit din Roman, lider al Sindicatului Politistilor Europol, face o scurta si crunta radiografie a sistemului politienesc, cu referire la capii acestuia si la managementul pe care sefii din diferite structuri ale Politiei ar trebui sa-l asigure in mod responsabil. Politistul nemtean arata cum in randurile oamenilor legii intra tineri plini de entuziasm si dedicati meseriei, insa se izbesc de sistemul asemuit cu un balaur cu stele, care a confiscat Politia Romana si a trecut-o in propietate privata.

Alaltăieri am postat un filmuleț cu un copil care se bucura enorm că i s-a îngăduit să urce în mașina de poliție, să “butoneze” sirena si girofarurile, sa-si strige numele prin difuzoarele exterioare. Ziceam că e un lucru bun, că mai spală un pic imaginea instituției. Vedeam cât de agitat și fericit era, deja devenise polițist, își imagina cum prinde oameni răi și îi trimite la pușcărie.

Pentru câteva momente ne-a prins în vraja lui și am uitat de crunta realitate. Îmi venea să-i explic cum stau lucrurile de fapt. Am tăcut, i-am facut jocul, oricum nu înțelegea nimic. În gând am zis multe, multe vorbe de ocară. Într-un fel Răzvănel seamănă foarte mult cu tinerii polițiști, intrați în sistem prin încadrare directă sau din școlile de poliție. Depun un jurământ, sunt entuziasmați, abia așteaptă să ajungă în pâine, cum se zice.

DEZAMAGIREA E MARE când sistemul li se arată așa cum e el, bubos, cleios, libidinos, cu “enșpe” fețe și capete de balauri înstelați care au confiscat Poliția Română și au trecut-o în proprietate privată.

La începutul lunii îi spuneam unui reprezentant al IGPR, care nu avea mandat să vorbească în numele inspectorului general, un fel de ecuson vorbitor, că în poliție nu mai găsim manageri ci proprietari de sclavi pentru care Poliția Română e o anexă gospodărească. Ei nu vin la servici ci la fermă. “Producția” nu e pentru siguranța cetățeanului ci pentru siguranța lor în funcții prin raportări de amenzi, etc. Sistemul polițienesc din România mai stă în câteva proptele care vor ceda peste foarte puțin timp dacă nu se va face o reformă din temelii.

Mă repet și spun că există cadru legal pentru schimbarea din funcții, peste noapte, a tuturor polițiștilor cu funcții de conducere. Voință politică lipsește.

La concursurile CORECTE organizate pentru ocuparea funcțiilor vacante piloșii, incompetenții, numiții politic, etc nu vor mai participa pentru că n-au fost niciodată pregatiți pentru funcțiile pe care le ocupă.

Revenind la inocența lui Răzvan, la bucuria din sufletul lui, nu pot decât să observ contrastul foarte mare dintre așteptările tinerilor polițiști și realitate. Îi sfătuiesc să nu se lase prinși în pânzele țesute de arahnidele în uniformă. Să rămână verticali, să privească în jos doar pentru a ocoli “resturile” lăsate de zeii cu sfincterul topit de saliva pupincuriștilor, lingăilor și slugilor. Astfel, îi vor da o șansă lui Răzvan să găsească, peste câțiva ani, o poliție așa cum trebuie ea să fie”, spune Ioan Cănărău, președintele Sindicatului Europol Neamt

Ioan Cănărău este cunoscut pentru actiunile de protest organizate in ultimii ani pentru aprarea drepturilor, vietilor si imaginii politistilor. Pentru actiunile lui sindicale a devenit o tinta pentru sefi, fiind deseori hartuit cu amenzi, avertismente, cercetari disciplinare si diverse alte forme de intimidare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

 1. Din păcate ai dreptate….toată poliția este așa.
  Și nu se va schimba nimic până nu se retrag javrele astea numite politic din sistem, sau mai bine zis retrase.
  Cum se poate să iasă cu aceași pensie doi polițiști care au avut aceeași vechime, dar unul a fost în stradă toată cariera lui, iar celălalt a lucrat la secretariat, pe lângă faptul că ăla de la secretariat a luat și o soldă de excelență.
  Nu spun că secretariatul nu are de lucru, dar nu îl plouă, nu îl ninge, nu îi este frig sau cald, nu are nopți și sărbători departe de familie.
  Toate aceste lucruri sunt pentru că se încurajează trândăvia și neapreciată munca de poliție

  • Așa este în toate locurile ,,fermă,, cum bine ați menționat. De ex în sistemul de învățămănt directorii caută pensionari, nu să scoată locuri la concurs. Dacă le spui, va zice: Dvs vă descurcați cu colegii, mai puțin cu copiii. Dir. adică ,,se descurcă,, pentru că Nu le pasă. Doar plătesc posturile, NU vor concurs.CONCURS Fraților Să fie lege pentru toți, iar cel mai bun să ocupe postul!

 2. . Din pacate constat ca unii lideri sindicali vorbesc multe dar spun f putine lucruri de interes….toti vb de sefi, de ierarhii etc fara a exemplifica in vreun fel si de a si sustine in mod real si obiectiv cele invocate..nimeni nu vorbeste despre faptul ca multi dintre “tinerii astia entuziasi” care au intrat in sistem sunt praf (profesional, conduita, etc), multi dintre acesti tineri avand grave probleme de a se exprima in limba romana….deci despre ce vorbim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.