Din totalul apelurilor pe numărul unic de urgență 112, aproximativ 8,7% nu s-au confirmat, organele de poliție intervenind și consumând atât resurse cât și timp în rezolvarea acestora

În anul 2016, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au fost înregistrate cu 9,9% mai puține sesizări prin Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), decât în anul 2015.

Polițiștii nemțeni au intervenit în vederea soluționării sesizărilor primite, iar majoritatea semnalărilor au vizat situații de tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind aplanate 6.471 stări conflictuale, dintre care 3.674 intrafamiliale şi 2.467 din alte motive (între vecini, pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, drepturi de moştenire, conflicte agricole, etc.).

Astfel, în anul care a trecut, au fost desfășurate 22.435 de intervenţii la solicitări prin SNUAU 112, cu 9,9% mai puține decât în anul 2015.

Ponderea a reprezentat-o mediul rural cu 13.444 de sesizări, cu 9,6% mai puține decât în anul 2015, iar 8.991 au reprezentant intervențiile în mediul urban, cu 10,8% mai puține decât anul precedent. Din totalul semnalărilor verificate de polițiști, 1954 dintre aceste nu s-au confirmat, înregistrându-ne cu o scădere de 30% a sesizărilor neconfirmate față de anul 2015.

În continuare vă prezentăm prevederile OUG 34/2008, referitoare la situațiile în care se impune apelarea numărului 112, respectiv conform art. 2 „numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.”

Totodată apelarea abuzivă se reține atunci când semnalarea se face “în mod repetat sau cu rea intenţie, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau pentru a aduce injurii operatorilor” Atragem atenția că și alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, conform OUG 34/2008.

Pe această cale, sfătuim cetățenii ca pentru situațiile în care nu se impune intervenția de urgență a organelor abilitate și pentru evitarea blocării numărului unic de urgență 112, să se adreseze direct Polițiilor municipale sau orășenești, ori polițiștilor din mediul rural, în vederea soluționării sesizărilor acestora.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

1 comentariu. Leave new

  • cosmin gafincu
    4 februarie 2017 17:04

    pana de curand , IPJ , tot prin intermediul presei locale , sustinea faptul ca este interzisa apelarea serviciului unic de urgenta 112 – pentru fapte care intra in competenta serviciului de ordine publica ( in acest sens , se indica un numar al politiei locale );
    citatul invocat nu exista in nicio lege . ca de obicei , inteligentii de politisti din neamt nu inteleg cat de grav este sa prezinti un text fals – pretinzand ca este o prevedere legala.
    propagarea unor astfel de minciuni , prin mass-media , un obicei prost si cu efecte grave .
    aplicarea sanctiunii , conform OG 34/2006 , nu intra in competenta politiei .
    de ce nu se doreste apelarea 112 , pentru fapte din „competenta ” interlopilor ?
    apelurile sunt inregistrate iar domnii politisti ar putea explica mai greu de ce nu au intervenit , ar putea sa existe neconcordante intre imaginile video si ceea ce au consemnat politistii in fisa eveniment , ar putea apare un politist in respectivele imagini , etc.
    mai haios sa apara si un urmarit international , pe care „politistii ” nemteni il „cauta ” mult si bine .
    vedeti , de aceea nu este bine sa stresati politia , care nu are atributii pe linia gestionarii SNUAU , dar face declaratii – intr-un interval de 24 de ore , cele 5-6 apeluri nejustificate , blocheaza linia telefonica !?
    despre aceste fapte vorbeam , doamna prefect , daca nu ati adormit !
    acest comunicat al politiei vine dupa ce o fatuca de la ambulanta era nervoasa ca : se solicita prea des ambulanta , tot la serviciul 112 , pentru boschetari .
    eu cred ca in acest minunat oras s-a nascut prostia .
    ex.:
    1.daca cineva suna , semnaland un conflict , in mod repetat , politia nu intervine , avem o victima , cine raspunde , domnule doctor in drept – tablan ?
    2. daca un boschetar , un om baut , un om bolnav ( trecatorul nu cunoaste motivul pentru care persoana este cazuta la pamant ) moare , cine raspunde , inteligentilor din politie si sistemul sanitar ?
    v-am mai intrebat pe unii : aveti creier , sau suflet , sau … ceva , acolo , in carcasa ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.