Comunicat, Politia Neamt: La data de 29 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat, la nivelul județului Neamț, o acțiune pentru prevenirea riscurilor rutiere în rândul bicicliștilor și a conducătorilor de mopede și motociclete.

Scopul acestei acțiuni a fost reprezentat de reducerea numărului de evenimente rutiere în care sunt implicați bicicliștii, conducătorii de mopede și motociclete, prin informarea și responsabilizarea acestora în vederea adoptării unui comportament preventiv în trafic.

Pentru conștientizarea riscurilor generate de lipsa conduitei preventive și a urmărilor grave pe care le poate avea încălcarea normelor rutiere, polițiștii au adus în atenția participanților la trafic prevederile legale în vigoare și situația statistică a accidentelor rutiere produse în primele 6 luni ale anului 2021.

La nivelul județului Neamț, abaterile bicicliștilor reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, pe fondul căreia s-au produs 34 de accidente rutiere, dintre care 7 reprezentând accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a 6 persoane și rănirea ușoară a altor 28.

De asemenea, conducătorii de motociclete au fost implicați în 9 accidente rutiere grave, soldate cu rănirea gravă a 3 persoane și rănirea ușoară a altor 5.

Pentru a circula în siguranță, polițiștii recomandă bicicliștilor:

Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic!

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.

Pentru un plus de siguranță recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigurați-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveți prioritate de trecere, fiți siguri că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră.

Nu transportați sau nu trageți orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!

Recomandările polițiștilor pentru motocicliști:

Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!

Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei pot aprecia greșit distanţa ori viteza.

Sporiți atenția la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!

Asigurați-vă atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!

Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.

Fiţi vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.