In campania electorala de anul trecut, actualul primar de Piatra Neamt, Andrei Carabelea, promitea ”Bunăstare și respect”. Teoretic, mesajul era adresat electoratului. Practic insa, se pare că bunăstarea și respectul promise, erau pentru altcineva, pentru că în Piatra Neamt numai bunăstare nu este (orasul incepe sa semene tot mai mult cu o comună), iar de respect nici nu poate fi vorba, din moment ce primarul ameninta presa si cetatenii că ”vor răspunde in fata legii” daca își mai permit sa critice sau sa-i pozeze masina.

In schimb, bunăstarea incepe sa se vada printre prietenii primarului. Unul dintre ei tocmai a fost uns director la Publiserv, iar pentru un alt prieten al primarului (veti vedea mai jos dovada prieteniei strânse dintre cei doi), se pregateste o pomana consistenta din bani publici, adica din bugetul Primariei Piatra Neamt.

Este vorba despre un controversat regizor, pe numele lui, Andrei Dascalescu. Tizul primarului organizeaza de mai multi ani, un Festival de film de scurt metraj, denumit ”Filmul de Piatra”, finantat pana in 2019 si de Primaria Piatra Neamt. Fosta administratie Chitic a refuzat la un moment dat sa mai aloce bani pentru Festival, din motive pe care deocamdata ne abtinem sa le enumerăm, însă putem spune ca au fost absolut justificate.

In aces an insa, Andrei Carabelea sare in ajutorul prietenului său si propune Consiliului Local Piatra Neamt, sa aprobe in sedinta de maine (28 iunie) 25.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro) pentru finantarea Festivalului. Numai ca din referatul de aprobare intocmit si semnat de primar, rezulta ca Primaria ar fi organizatorul Festivalului, pentru ca se cer bani pentru organizare, promovare, cazare si altele. Adica organizatorul Festivalului incaseaza niste bani, iar Primaria se ocupa de tot. Documentul pare a fi unul intocmit pe genunchi sau pe repede înainte, pentru ca nu se precizeaza cat se cheltuie pentru fiecare sectiune in parte, ba chiar se mai lasa niste loc de manevră, pentru ”alte activitati conexe”, fara a se specifica in clar care sunt acestea. Cand vorbim de alocarea unor bani publici (a se vedea si alte proiecte de acest gen), solicitantul vine cu explicatii clare, pentru ce îi trebuie fiecare bănuț, apoi, vine cu justificările/dovezile/documentele, că a cheltuit banii exact cum a spus de la inceput. In cazul prietenului primarului insa, legea este facultativa, banii se dau la grămadă, ba mai mult, Primaria se tranforma in organizator.

In referatul primarului se mai arata ca acest Festival ”a devenit de-a lungul anilor un pilon important al vietii culturale din Piatra Neamt”. Poate asa o fi. Dacă zice primarul! Si nu numai atat. ”Oportunitatea sustinerii proiectului de hotarare este subliniata de caracterul periodic al actiunilor de interes local, devenite o traditie, care au fost mereu bine primite de cetatenii municipiului Piatra Neamt si ale caror rezultate au fost intens mediatizate”, mai zice Carabelea despre Festivalul prietenului său, incercand sa justifice alocarea banilor. Daca nu te lauda un bun prieten, cine sa te laude?

Iata documentul semnat si trimis consilierilor locali de Andrei Carabelea:

Si din Raportul de Specialitate semnat de oamenii primarului, reiese ca Festivalul este mană cereasca pentru pietrenii cărora primarul celor 7.000 (de voturi) le promisese nu demult, bunăstare și respect. Daca pentru infrastrucutura rutiera nu sunt bani, iata ca pentru Festivaluri si petreceri de Zilele Orașului, se găsesc fonduri, ba chiar astfel de manifestari sunt considerate oportune.

Poate că acest Festival reprezinta pentru pietreni o manifestare de maxim interes, nu putem noi sa ne pronuntam, mai ales ca denumirea ”Filmul de Piatra” seamana izbitor cu un slogan de al lui Carabelea: ”NouaPiatra”. Dar este cel putin imoral daca nu si ilegal, ca un primar sa initieze un Proiect de Hotarare prin care niste bani publici, deloc putini, ar urma sa ajunga la un prieten al acestuia. De ce prieten? Iata si dovada. In 2020, Carabelea îi multumea lui Dăscălescu, pentru o poza pe care o are si acum ca imagine de profil la contul lui de facebook, căruia îi spune prieten:

Spuneam mai sus ca regizorul Dăscălescu a fost implicat in niste povesti destul de controversate. El a mai fost in atentia presei locale, dupa ce a incasat de la Teatrul Tineretului (imediat dupa instalarea in functie a directoarei Cărbunariu, o cunoscuta promotoare a ideilor de tip neomarxsit) vreo 20.000 de lei pentru un material video (regie, chipurile) cu interviuri ale actorilor de la TT Piatra Neamt, intr-un parc din Bucuresti.

Dăscălescu a mai fost implicat intr-o poveste extrem de comentata si dezbatuta in randul opiniei publice din Piatra Neamt, dovedind că si el are inclinatie spre sustinerea demersurilor de tip neomarxist. In anul 2018, inainte de referendumul pentru familie, l-a reclamat pe cunoscutul preot Vasile Păvăleanu din Piatra Neamt, ca a lipit afise Pro familia traditionala, in scari de blocuri. Preotul a si fost amendat la vremea respectiva, dupa ce l-a turnat Dascalescu, subiectul fiind preluat si de presa centrala. Mai multe amanunte, in articolul publicat atunci de vestea.net: Regizorul Andrei Dăscălescu, TURNĂTORUL Preotului Păvăleanu

Ramane de vazut maine, daca cererea de finantare trimisa Consiliului Local de primarul Carabelea pentru prietenul său, va fi aprobata de consilierii locali asa cum au aprobat si vestitul Regulament, sau daca acestia o vor respinge măcar pentru a fi intocmita in conformitate cu legea.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.