Pomana de 250.000 de lei pe care directorul Publiserv, Valentin Ciobanu ar fi vrut sa o obtina din banii primariei, a fost pusa pe asteptare de viceprimarul Bogdan Gavrilescu (PMP), pentru ca este cam ilegala.

In sedinta de CL de pe 30 mai in care proiectul a fost supus aprobarii, Gavrilescu a facut un amendament prin care conditioneaza aprobarea sumei, de un aviz al Consiliului Concurentei, care sa spuna clar daca nu cumva ar putea fi vorba despre concurenta neloiala fata de intreprinzatorii privati care presteaza aceleasi servicii ca SC Publiserv.

Loading...

Si cum este clar ca exact despre asta ar putea fi vorba, exista sanse serioase ca Publiserv sa-si puna pofta-n cui si daca vrea investitii, trebuie sa puna osul la treaba si sa faca profit, nu sa stea cu mana intinsa sa mai primeasca alte zeci de mii de euro pe langa cele aproximativ 5 milioane de euro pe care-i primeste anual de la primarie.

Pe langa concurenta neloiala, aprobarea celor 250.000 de lei ar putea cadea sub incidenta directivelor europene care interzic ajutoarele de stat. Ori daca primaria ar da bani pentru investitii unei societati comerciale, exact asta ar fi: ajutor de stat.

Reamintim ca pe ordinea de zi a sedintei de CL Piatra Neamt din 30 mai, a fost introdus un proiect de hotarare prin care se vrea marirea capitalului social al Publiserv cu 250.000 de lei, adica ceva mai mult de 50.000 de euro. Proiectul se bazeaza pe o adresa a societatii catre primarie, semnata de directorul Ciobanu, prin care acesta cere suma amintita pentru a achizitiona noi active/utilaje.

Proiectul a fost transmis presei cu mai putin de 6 ore inainte de sedinta, probabil pentru a nu fi dezbatut si a se crea emotie publica, pentru ca cererea este de un tupeu greu de imaginat. Societatea care pune 3 metri de asfalt in doua saptamani si care plimba doua remorci de ici colo prin oras, desi primeste o groaza de bani pentru nimic, mai vrea acum alti bani, tot din taxele si impozitele pietrenilor. In mod normal, la orice societate comerciala, investitiile se fac din profit. Nu poti sa faci profit, pleaca directorul acasa sau la firma lui, ori desfiintezi societatea pentru ca ea este o gaura neagra.

In afara de asta, in cerere nu se arata ce utilaj/utilaje se vor cumpara, ci se cer actionarului niste bani asa, la modul general, sa fie acolo. Atunci, daca primaria tot face acte de caritate, sa sprijine cu bani si societatile comerciale private, care in mod sigur ar avea nevoie de niste fonduri cu care ar face treaba mult mai buna decat Publiserv.

Luna trecuta (aprilie) a mai existat o tentativa in acest sens. Atunci, directorul Ciobanu ar fi vrut un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), insa in urma unor discutii, s-a ajuns la concluzia ca nesimtirea ar fi direct proportionala cu suma si cererea nu s-a mai depus.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.